3.0 Tesla manyetik rezonans görüntüleme ile meme lezyonlarının karakterizasyonunda diffuzyon tensorgörüntüleme parametrelerinin yeri, prognostik faktörler ve histopatoloji ile korelasyonu - Onaygil, Can (My University, 2015)
Bu çalışmayla difüzyon tensor (DT) görüntüleme parametrelerinin meme lezyonlarında malign-benign lezyon ayrımındaki etkisinin gösterilmesi, standart difüzyon ağırlıklı (DW) görüntülemenin apparent diffusion coefficient (ADC) değeri ile karşılaştırması ve malign lezyonlardaki immunohistokimyasal prognostik belirteçler ve subtip karşılıkları ile ilişkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Toplam 92 olguya meme manyetik rezonans (MR) görüntülemesi sırasında DT görüntüleme uygulanmıştır. Eigenvalue’ler, λ1-λ3, λ1-λ2, λ2-λ3, ortalama difüzite (MD), radyal difüzite (RD), fraksiyonel anizotropi (FA), relatif anizotropi (RA) ve jeodezik anizotropi (GA) değerlerinin içinde bulunduğu DT görüntüleme parametreleri her lezyonda ölçülmüştür. Malign ve benign lezyonlara ait DT görüntüleme parametreleri birbirleri ve ADC değerleri ile karşılaştırılmıştır. Malign lezyonlarda DT görüntüleme parametrelerinin östrojen reseptörü (ER), insan epidermal büyüme faktör reseptörü 2 (HER-2) ve Ki-67 durumları ve immunohistokimyasal subtip karşılıkları ile korelasyonu araştırılmıştır. Malign lezyonlarda benign lezyonlara göre MD, RD, λ1, λ2, ve λ3 değerleri anlamlı düşük, FA, RA ve GA değerleri ise anlamlı yüksek izlenmiştir (p < 0.001). ER pozitif meme kanserlerinde ER negatif meme kanserlerine göre RD, λ2, ve λ3 değerleri anlamlı düşük, FA, RA ve GA değerleri ise anlamlı yüksek olarak izlenmiştir (p < 0.05). Ki-67 proliferasyon indeksi ile FA, RA, GA, λ1-λ3 ve λ1-λ2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (p = < 0,05). Sonuç olarak, bu çalışma ile meme lezyonlarında malign-benign ayrımında DT görüntülemenin yararlı tanısal bilgiler sağladığı gösterilmiştir. Bunun da ötesinde çeşitli DT görüntüleme parametreleri immunohistokimyasal prognostik biyobelirteçlerden ER ve Ki-67 proliferasyon indeksi ile korelasyon göstermişlerdir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: difüzyon tensor görüntüleme, fraksiyonel anisotropi, meme kanseri, östrojen reseptörü, Ki-67.
Keywords: Radyoloji, Tıbbi