İlkokul sürecinde parçalanmış ailelerin çocuklarında görülen istenmeyen davranışların incelenmesi - Tomaç, Beyzanur (My University, 2018)
Bu araştırma, ilkokul sürecinde parçalanmış aile yapısına sahip öğrencilerin gösterdikleri istenmeyen davranışları tespit etmeyi amaçlamıştır. Tarama modeline uygun olarak hazırlanan çalışmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır:1.Parçalanmış aile içerisinde yetişen öğrencilerin, sınıf içerisinde gösterdikleri istenmeyen davranışlar nelerdir?2.Parçalanmış aile içerisinde yetişen öğrencilerin, sınıf içerisinde en az başvurdukları istenmeyen davranış nedir?3.Tam aile yapısına sahip öğrenciler ile parçalanmış aile yapısına sahip öğrencilerin başvurdukları istenmeyen davranışlar farklılaşmakta mıdır?4.Parçalanmış aile yapısı içerisinde yetişen öğrencilerin, sınıf içerisinde gösterdikleri istenmeyen davranışlar öğretmen özelliklerine göre değişmekte midir?Parçalanmış aile çocuklarının sınıf içi gösterdikleri istenmeyen davranış durumlarını ve mevcut durumu belirlemeyi amaçlayan bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada, İstanbul’da, resmi ve özel ilkokullarda çalışan 209 ilkokul sınıf öğretmenine kişisel bilgi formu ve 28 maddelik ölçek uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizler, SPSS paket analiz edilmiştir. Analiz tekniklerinden frekans analizleri, güvenilirlik analizleri ve ilişki analizleri kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin frekans analizi yapılmıştır. İstenmeyen davranışlar ölçeğinin güvenilirlik seviyesini ölçmek için Cronbach alfa ve Gutman güvenilirlik analizleri uygulanmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ile istenmeye davranışlar arasındaki ilişkilerin istatistiksel açıdan anlamlı olup olmadığını belirlemek için ki-kare analizi kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgura göre, parçalanmış aile yapısına sahip öğrencilerin ilkokul seviyesinde, sınıf içerisinde en fazla dersi dinlememe ve farklı şeylere uğraşma davranışı gösterdikleri saptanmıştır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin %47,8'i bu öğrencilerin dersi dinlemediklerini belirtmiştir. Katılımcılara göre en düşük düzeydeki istenmeyen davranış olarak ders esnasında bir şeyler yiyip içme davranışı seçilmiştir. Öğretmenlerin, cinsiyetlerine, kıdem sürelerine, çalıştıkları veya emekli oldukları okul türüne göre görülen istenmeyen davranışlarda farklılaşma olduğu tespit edilmiştir.

The aim of the research is to identify the undesired behaviors of primary school children in broken families. The research tries to understand whether there is a correlation between the rate of the unwanted behavior of primary school student and their families’ togetherness. The following questions have been answered:1.What are the unwanted behaviors of the students who are trained in the fragmented family?2.What are the undesirable behaviors of the students who are trained in the fragmented family, at least in the classroom?3.Are the unwanted behaviors differentiated by the students with full family structure and those with fragmented family structure?4.Do the undesirable behaviors of the students who grow up in the fragmented family structure change according to the teacher characteristics?The study, which holds the aim of examining the undesired behavior of children who raised in broken family, benefit from the qualitative method. Specifically, descriptive survey model is used. It is a descriptive study which aims to identify the relation between the unwanted behavior in the classroom and children who raised in broken family. In order to collect data 209 primary school teacher, who are from Istanbul, fulfill the 28 item scale and form which asks for demographic information. Analyzes related to the data obtained from the study were analyzed with the SPSS package program. Frequency analysis, reliability analysis and relationship analysis were used. A frequency analysis of the demographic characteristics of the participants was conducted. Cronbach alpha and Gutman reliability analyzes were applied to measure the level of reliability of the scale of unwanted behaviors. Chi-square analysis was used to determine whether the relationships between the demographic characteristics of the participants and the unwanted behaviors were statistically significant.According to participants, the highest level of unwanted behavior was selected as How often do you not listen to the lesson, how often do you have to deal with other things? According to participants, the lowest level of unwanted behavior was selected as How often do you eat and drink during the lesson? It has been determined that teachers differ in their gender, length of service, the type of work they do, or the type of school they retire, depending on the type of adolescents.
Keywords: Boşanma; Broken family; Çocuk; Çocuklar; Çocuklar, Boşanmış ailelerin; Divorce; Eğitim (İlk); İlköğretim; İstenmeyen davranışlar; Okul-aile işbirliği; Olumsuz davranışlar; Parçalanmış aile; School-family collaboration; Sınıf yönetimi; Undesired behavior