Türkiye‘de sosyal güvenlik kurumu tarafından sağlık hızmeti finansmanı sağlanan hastanelerin yapılan ödeme yöntemlerine ilişkin sorunları algılama biçimleri ( İstanbul İlinde bir uygulama) - Pamukçu, Dilek (My University, 2014)
Türkiye‘de Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Sağlık Hizmeti Finansmanı Sağlanan Hastanelerin Yapılan Ödeme Yöntemlerine İlişkin Sorunları Algılama Biçimleri (İstanbul İlinde Bir Uygulama) Bu araştırmada Türkiye’de uygulanmakta olan kurumsal sağlık hizmeti sunucularına yönelik ödeme yöntemleri incelenmiş ve İstanbul ilindeki hastaneler ve hastanelere yapılan ödeme yöntemleri ile ilgili sorunlar ve olası çözüm önerileri hakkında bilimsel bir analiz yapılarak, değerlendirmelerde bulunulmuştur. Literatür taraması neticesinde oluşturulmuş olan anket formu, İstanbul ilindeki hastanelerde çalışan üst düzey ve orta düzey personele uygulanmıştır. Evrenin %64,33’üne ulaşılmıştır. Anket vasıtasıyla yapılan araştırmada, hastane çalışanlarının sağlık hizmeti sunucularından kaynaklanan sorunları kabul etme dereceleri içerisinde en önemli sorun olarak 3.45 değeriyle “SUT ve BUT da yer alan zorunlu olarak fatura ekinde gönderilmesi gereken belgelerin bazen eksik gönderilmesi.” sorunu olduğu saptanmıştır. Ödeme yapan kuruluşlardan kaynaklanan sorunları kabullenme dereceleri içerisinde en önemli sorun olarak 4.03 değeriyle “Fatura İnceleme Yapan Doktor ile Hizmet Sunucu Doktorun vakaları ve işlemleri değerlendirmede yorum farklılıkları olması” sorunu olduğu saptanmıştır. Mevzuattan kaynaklanan sorunları kabullenme dereceleri içerisinde en önemli sorun olarak ise 4.05 değeriyle “Paket ve ayaktan vaka başı fiyat listesinde yer alan fiyatların maliyet hesaplamaları yapılmadan belirlenmiş olması” sorunu olduğu saptanmıştır. Ödemelerde yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerisi olarak en yüksek değeri 4.20 değeri ile “Hizmet sunumunun aksamaması için geri ödeme kurumlarına teslim edilen faturaların 45 gün içerisinde (fatura bedelinin ilaç ve tıbbi malzeme bölümü dışında kalan kısmının) ödenmelidir.” ifadesi almıştır. Geri ödeme, hastane ödeme yöntemleri, ödeme yöntemleri, sağlık hizmeti sunucuları, sağlık hizmetlerinin finansmanı.

Perceptions of The Problems Regarding To The Payment Methods Made To Hospitals That Are Provided Health Care Financing By Social Security Institution In Turkey (Case Study In Istanbul). In this study, the payment methods to the corporate health care service providers in Turkey have been researched and, problems and possible solution recommendations about the payment methods to the hospitals in Istanbul it has been analyzed and evaluated. Prepared questionnaire form as a result of literature research, has been implemented to the middle and high level staff in the hospitals around Istanbul. In this study, %64.33 of the universe could be reached. In this study it has been stated that the most important problem in the level of accepting the problems coming through health care service providers is “sending sometimes the required documents as incomplete which are mandatory in SUT and BUT” with the degree of 3.45. Furthermore, it has been stated that the most important problem coming through payment organizations is “different comments about cases and transactions between doctor examining the invoice and doctor providing service” with the degree of 4.03. Moreover, it has been stated that the most important problem coming through legacy arrangements is “determining prices that are in per case the price list without cost calculation” with the degree of 4.05. Also, the most significant possible solution on these payment problems according to the study is “to prevent service providing from failing, the invoices that are delivered to the reimbursement organizations should be paid in 45 days” with the degree of 4.20. Key Words: Reimbursement, hospital payment methods, payment methods, health care providers, health care financing.
Keywords: Hastane İşletmeciliği; Sağlık Hizmeti Finansmanı; Sağlık Hizmeti Giderleri; Sosyal Güvenlik; Türkiye