Baltazzi ailesinin iktisadi faaliyetleri ve Osmanlı maliyesi ile ilişkileri - Çetin, Cem (My University, 2009)
BALTAZZİ AİLESİNİN İKTİSADİ FAALİYETLERİ VE OSMANLI MALİYESİ İLE İLİŞKİLERİ 1854-1881 dönemi Türk iktisat tarihi için özel bir yere sahiptir. Osmanlı Devletinin kuruluşundan sistemin esnekliğini yitirdiği Küçük Kaynarca Antlaşmasına kadar büyük ölçüde uygulanan ve ihtiyaca kafi gelen Osmanlı ekonomisinin geleneksel yapısı, belirtilen dönemde Avrupa finans kapitalinin yoğun baskısı sonucunda kendi bünyesinde olmayan kaime, dış borçlanma, borsa, moratoryum gibi olgularla karşılaşmıştır. Dönemin bir diğer özelliği, Galata bankerleri adlı zümrenin yükselişine şahitlik etmesiydi. Bu teze konu olan Baltazzi ailesi, Galata bankerleri içinde önemli bir yere sahipti. Söz konusu aile, bankerlik işlemlerinin yanı sıra, iltizam sahasında faaliyet göstermiş, sahip olduğu geniş arazilerde zirai faaliyetlerde bulunmuştu. Osmanlı Devleti’ndeki ilk bankayı aile fertlerinden Emmanuel Baltazzi bir diğer Galata Bankeri olan Alléon ile birlikte Dersaadet Bankası adıyla kurmuşlardı. Baltazzi ailesi kısa vadeli iç borçlanma sürecinde Hazine’ye önemli ölçüde fon sağlayan bankerlerin başında geliyordu. Öyle ki, Aristide Baltazzi Hazine-i Hassa'nın resmî bankeri olarak kabul ediliyordu. Devlet ile olan yakınlıkları banker ailesine (ilk olarak Emmanuel Baltazzi’ye) yabancı tebaadan olmalarına rağmen, ilk defa mülk edinme hakkının verilmesi ayrıcalığını kazandırmıştı. Ailenin fertleri sonradan Osmanlı Bankası ile birleşen Societe Generale de l’Empire Ottoman’ın kuruluşunda da yer almışlardı. Bankacılığın yanı sıra 1852’de kurulan Şirket-i Hayriye için mesai harcamışlardı. Baltazzi’ler Avrupa’da şubeleri olan bankalarının yanı sıra Devlet’in ana faaliyetleri ile de ilgilenmişlerdi. Bu bağlamda aile, elde ettiği kazançların bir bölümü ile dönemin konjonktürüne uygun olarak kentsel dönüşüm için kullanma teşebbüslerine yönelmişti.

Baltazzi family's economic activities and relations with Ottoman finances 1854-1881 period, the date is very important for the Turkish economy. The Ottoman economy was met with new phenomenons. For example, external debt, moratorium, paper Money, stock market. Period was also important for bankers to Galata. Baltazzi family, Galata bankers had an important place within. Baltazzis were interested in agricultural activities and iltizam. Was the first bank (Dersaadet Bankası) set up Emmanuel Baltazzi and Alléon. Provide short-term Treasury funds were family Baltazzi. Was the official banker of the State Baltazzi Aristide. It was the first time allowed to acquire property. Societe Generale de l'Empire in Ottoman'ın organization had also received. Şirket-i Hayriye worked for. The main activities (management of maritime transport, trams, various salts of goat, mine management, mills, ports, etc.) were concerned with the State. Has contributed to the urban transformation.
Keywords: Ekonomi; Ekonomi_Tarih