2001 öncesi ve sonrası Türkiye’nin Dünya Bankası’ndan aldığı krediler ve borç stoku analizi - Altuntaş, Sümeyya (My University, 2016)
2001 ÖNCESİ ve SONRASI TÜRKİYE’NİN DÜNYA BANKASI’NDAN ALDIĞI KREDİLER ve BORÇ STOKU ANALİZİ Borçlanmanın hangi amaçla yapılacağı, hangi kaynaklardan sağlanacağı ve iktisadi faaliyetlere nasıl aktarılacağı hususu tüm ekonomi çevreleri için önem arz eden bir konudur. Çalışmada borçlanma kavramının birçok yönüne değinilmekle birlikte asıl olarak dış borçlanma konusuna ağırlık verilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı çok sayıda kriz yaşayan Türkiye Ekonomisi’nin özellikle kriz dönemlerindeki dış borçlanma yapısını ortaya koymak şeklinde belirlenmiştir. Bu amaçla öncelikli olarak devlet borçlanmasına ilişkin teorik ve kavramsal altyapıya değinilmiştir. Daha sonra dış borçlanma kavramına yoğunlaşılarak Türkiye’nin dış borçlanma yapısı incelenmiştir. Son olarak da 1995, 2001 ve 2008 krizleri kırılma yılı olarak alınarak, Chow Testi yardımı ile dış borçlanmadaki yapısal değişim test edilmiştir. Gerçekleştirilen test sonuçlarına göre, 1995 krizinde dış borç stokunda yapısal farklılaşmanın yaşandığı; 2001 ve 2008 krizlerinde ise herhangi bir yapısal farklılaşmanın olmadığına ulaşılmıştır. Devlet Borçlanması, Borçlanma Türleri, Dış Borç Stoku, Dünya Bankası Kredileri

2001 PRE AND POST LOANS OF TURKEY FROM THE WORLD BANK AND DEBT STOCK ANALYSIS It is a very substantial issue for economic enviroment which will receive fund, for which purposes will debt and economic transactions will be transferred to debt. In this study, debt concept is mentioned whereas the main issue is external debt. In this context, the main purpose of this study is to reveal the stucture of the economy of Turkey which has crisises originating from domestic and external debt. For this purpose, primarily theorical and conseptial infrastucture has been mentioned. Afterwards, this study focused on external debt concept and the external debt structure of Turkey. Finally, 1995, 2001 and 2008 economic crisises have been defined as turning point and the structural change of external debt has been tested by Chow test. The result of the test has pointed out that external debt stock has structural differences in 1995 economic crisis and there is not any structural difference in 2001 and 2008 crisises. Key words: Public Debt, Debt Types, External Debt Stock, Word Bank Loans
Keywords: Dünya Bankası; Türkiye