II. Abdülhamid dönemi ebniye nizamnameleri - Kirpi, Kayra (My University, 2020)
Sultan II. Abdülhamid’in (1876-1909) otuz üç yılı aşkın saltanat süresi içinde imarve inşa faaliyetlerinin yapısı, kapsamı ve amaçlarına ilişkin yapılan çalışmalardaçoğunlukla Osman Nuri Ergin’in Mecelle-i Umuru-i Belediyye adlı eseri temel kaynakolarak kullanılmış ve daha çok 1882 tarihinde çıkartılan Ebniye Nizamnamesi üzerindedurulmuştur. Ancak nizamnamelerin uygulanışı ve zaman içinde değişen maddeleri ilebirlikte imar sistemi içinde inşa edilen her yapı türü için tabi olacağı mevzuatdeğişikliklerinin detayı üzerinde durulmamıştır. Yapılan bu çalışmada OsmanlıArşivi’nde kapsamlı bir belge taraması yapılarak mevcut literatürün de yardımı ile SultanII. Abdülhamid Dönemi’nin imar mevzuatı ve bunun şehirlere yansıması incelenmiştir.

Osman Nuri Ergin's work entitled Mecelle-i Umuru-i Belediyye was used as themain source in studies on the structure, scope and objectives of construction and townplanning within the reign of Abdulhamid II (1876-1909) which is more than thirty threeyears and the studies was mostly focused on the Building Regulations issued on 1882.However, the implementation of regulations which covers every building type in cityplanning and changes in legislations with every revision of the articles in those regulationswere not detailed. In this work, zoning legislations of the Sultan Abdulhamid II reign andits effects on the cities are analysed with the help of an extensive document scanning atOttoman archives and current literature.
Keywords: Art, Islamic; Art, Turkish; Ebniye Nizamnameleri Building Regulations; Sanat, İslam – Türkiye; Sanat, Türk; Turkey