Meme Sağlığı Hizmetlerinin Kalite Güvencesi ve Kurum Akreditasyonu Gerekliliği - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Meme sağlığı her geçen gün daha ön plana çıkan ve önemini arttıran bir konudur. Meme kanserinin sıklığında görülen istatistiki artış ve dolayısı ile ölüm oranlarındaki artış meme sağlığı için verilecek hizmetin kalitesinin önemini de artırmaktadır. Bu nedenlerden ötürü topluma sunulan meme sağlığı hizmetinin minimum standartları ve optimum kalite ölçütleri belirlenmektedir. Meme sağlığı hizmeti için kalite ölçütleri hizmetin sonuçları, hizmetin yapısı ve hizmetin işleyişini içermektedir. Bunlardan meme sağlığı hizmetinin sonuçları klinik sonuçlar, hasta memnuniyeti ve mali durum üzerinden belirlenir. Hizmetin kalite yapısında olması gerekenler ise disiplinler arası toplantılar, belirli işlemler için yazılı standartların ve standardize raporlama sisteminin varlığıdır. Meme sağlığı hizmetinin işleyişi açısından ise içerisinde çok disiplinli entegre çalışma prensiplerinin benimsendiği meme merkezlerinin kurulmuş ve maliyet-etkin olarak yürütülüyor olması önemlidir. Bütün bu işlevlerin varolan sağlık sisteminde istenen düzeyde yürütüldüğünü kontrol eden bir “gözden geçirme / auditing” prosedürünün kullanılması ve çalışan meme ünite / merkezlerinin tüm açılardan minimum kalite yeterliliğini sağladığını gösteren “akreditasyon” sisteminin önemi yadsınamaz. Bugün Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde meme merkezlerine yönelik akreditasyon sistemi son 5-10 yıldır kullanılmaktadır. Bu sistemin meme sağlığı hizmetlerinde bir standardizasyon sağladığı ve meme kanserine bağlı mortalitenin azalmasında etken olan önemli faktörler arasında olduğu düşünülmektedir.

Breast health is a subject of increasing importance. The statistical increase in the frequency of breast cancer and the consequent increase in death rate increase the importance of quality of services to be provided for breast health. For these reasons, the minimum standards and optimum quality metrics of breast care provided to the community are determined. The quality parameters for breast care service include the results, the structure and the operation of services. Within this group, the results of breast health services are determined according to clinical results, patient satisfaction and financial condition. The structure of quality services should include interdisciplinary meetings, written standards for specific procedures and the existence of standardized reporting systems. Establishing breast centers that adopt integrated multidisciplinary working principles and their cost-effective maintenance are important in terms of operation of breast health services. The importance of using a “reviewing/auditing “ procedure that checks if all of these functions existing in the health system are carried out at the desired level and an “accreditation” system indicating that the working breast units/ centers provide minimum quality adequacy in all aspects, is undeniable. Currently, the accreditation system for breast centers is being used in the European Union and the United States for the last 5-10 years. This system is thought to provide standardization in breast care services, and is accepted as one of the important factors that resulted in reduction in mortality associated with breast cancer.
Quality Assurance in Breast Health Care and Requirement for Accreditation in Specialized Units
Keywords: Cerrahi