The Relationship between net foreing portfolio investment and real interest rates in emerging economies : an emprical research in Istanbul stock exchange - Göçen, Ceren Ayça (My University, 2009)
Net Yabancı Sermaye Yatırımı, Reel Faiz, Gelişmekte Olan Piyasalar, Regresyon Analizi ÖZET GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARDA NET YABANCI SERMAYE YATIRIMI VE REEL FAİZ ARASINDAKİ İLİŞKİ: ISTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Yabancı sermaye yatırımı, uluslararası piyasada özellikle de gelişmekte olan ülkeler için en önemli sermaye çeşidinden biridir. Deneysel araştırmalara göre, Net Yabancı Sermaye Yatırımı üç mekanizmadan oluşmaktadır. İlk olarak, net yabancı sermaye yatırımı ile büyüme, reel faiz ve enflasyon gibi makroekonomik değişkenler arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır. İkinci olarak, uzun vadede stok piyasasının gelişimini sağlayarak ekonominin öngörülebilmesine sebep olmakta ve ekonomik gelişimi arttırmaktadır. Son olarak ise, yabancı sermaye yatırımının kısa vadede dolaylı etkileri bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde stok piyasasının serbestleşmesi, özelleştirmeden önce net bugünkü değerin eksi olması sebebiyle, genellikle sermaye maliyetini düşürmektedir ve özelleştirme sonrasında ise stok fiyatları artış göstermektedir. Fakat, stok piyasasının gelişimi ve büyümesi zayıf efektif piyasa koşulları ve yatırımcıların spekülatif hareketleri sebebiyle gelişmekte olan ülkelerden ziyade gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Bu tezin amacı net yabancı sermaye yatırımı ve makroekonomik değişkenlerden biri olan reel faiz arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Bu sebeple, İMKB’de reel faizin net yabancı sermaye yatırımı ile etkileşimi araştırılmaktadır. 1998 ve 2008 yılları arasında 3 aylık dataları kullanarak, reel faiz değişkeni ile İMKB stok ve bonolarının net alımı analiz edilmektedir. Ocak 1998 ve Haziran 2008 dönemlerinde 126 ayı kapsayacak şekilde 3 aylık datalar kullanılmıştır. 2007 yılında Amerika’da yaşanan mortgage krizi ve 2008 yılında yaşanan son finansal krizin istikrarsızlığı sebebiyle, diğer faktörlerin etkisiyle birlikte Türkiye’de sermaye çıkışları meydana gelmiştir. Bu sebeple, yapılan bir analiz çalışmasında, 2008 yılı elimine edilerek reel faizin net yabancı sermaye akımı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bu çalışmada, reel faizin net yabancı sermaye akımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Net Foreign Portfolio Investment, Real Interest Rate, Emerging Markets, Regression Analysis

THE RELATIONSHIP BETWEEN NET FOREIGN PORTFOLIO INVESTMENT AND REAL INTEREST RATES IN EMERGING ECONOMIES: AN EMPRICAL RESEARCH IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE Foreign portfolio investment (“FPI”) is one of the most crucial capital forms in the international markets, especially for the emerging countries. There are three empirical mechanism of Net Foreign Portfolio Investment (“NFPI”) according to empirical researches. First, there is a positive relation between NFPI and various macroeconomic indicators including growth, real interest rate and inflation. Secondly, stock market development in the long run leads to predictability in the economy and in turn creates economic growth. Finally, there are short term indirect dynamics of NFPI. Stock market liberalization generally lowers the cost of capital indicating negative net present value before privatization and in turn raises aggregate stock prices after privatization process in emerging countries. However, stock market development and growth are seen in developed markets rather than emerging markets due to the weak efficient market and speculative activities of investors. The purpose of this master thesis is to analyze the relationship between NFPI and real interest rate which is one of the macroeconomic variables. Therefore, the thesis seeks how real interest rates correlate with net capital inflows in ISE. Using quarterly data between 1998 and 2008, the relation between the real interest rate variable and net purchases of ISE stocks and bonds were analyzed. Data used in this thesis covers 126 months in quarter periods between January 1998 and June 2008. Because of the impacts of 2007 mortgage crisis occurred in USA and volatility of the recent 2008 global financial crisis, there are foreign portfolio outflows in favor of other determinants. Therefore, 2008 data was eliminated in one of the analysis to determine the net effects of real interest rates on NFPI. The overall result of this thesis indicates that the relationship between NFPI and real interest rate is statistically significant for the overall period including 1998 financial crisis periods.
Keywords: Muhasebe; Stok Kontrolü