Relations of leader-member exchange with organizational social capital : the role of perceived organizational trust - Akçay, Özlem (My University, 2020)
Lider-üye etkileşimi, bireylerin çalıştıkları kuruma ilişkin kararlarının, işe yönelik adımlarının en nihayetinde çevreleri ile kurdukları ilişkilerinin üzerinde etkisi bulunan bir kavramdır. Benzer bir şekilde, bireylerin örgütsel güven algıları da bulundukları örgüte uyumu, çalışma arkadaşları ve öğrencileri ile olan ilişkilerini etkileyen bir kavramdır. Sosyal sermaye kavramı ise günümüzde örgütler ve toplumlar açısından giderek önem kazanan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylece bu çalışmada lider-üye etkileşimi ve örgütsel güven kavramlarının sosyal sermaye kavramı ile arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmıştır. Literatür taraması neticesinde; lider-üye etkileşimi ve sosyal sermaye kavramlarının arasında pozitif yönde ilişkinin olabileceği ve örgütsel güven kavramının da bu ilişkide düzenleyici rol oynayabileceği ön görülmüştür. Araştırmada önerilen modeli test etmek üzere eğitim sektöründe görev yapan 226 öğretmenden kesitsel bir araştırma çerçevesinde anket yönetimi ile elde edilen veriler üzerinden yürütülen analizler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar ile demografik bilgileri içeren kişisel bir bilgi formu ile lider-üye etkileşimi, örgütsel güven ve sosyal sermaye ölçekleri ile yapılandırılmış bir soru formu paylaşılmıştır. Verilerin toplanmasının ardından ilgili ölçeklere yönelik faktör analizi, korelasyon analizi, bağımsız gruplar T testleri ve çoklu regresyon analizlerini içeren istatistik analizleri uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, sosyal sermaye değişkeninin hem lider-üye etkileşimi hem de örgütsel güven ile arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilerek araştırmanın H1 ve H2 hipotezleri desteklenmiştir. Analiz sonuçları aynı zamanda örgütsel güven kavramının lider-üye etkileşimi ve sosyal sermaye kavramlarının arasındaki ilişkide kısmi düzenleyici etkisinin olduğunu göstermiş ve araştırmanın H3 hipotezi kısmi olarak desteklenmiştir. Bu bulgulara istinaden çalışma hipotezlerinin desteklendiği ortaya koyulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bu bulgular, kuramsal ve uygulamaya yönelik katkıları açısından irdelenmiştir.

Leader-member exchange is a concept that has an impact on the decisions of individuals regarding the organization, their steps towards the business, and ultimately their relationships with their environment. Similarly, individuals' perceptions of organizational trust is a concept that affects their adaptation to the organization they are in and their relationships with their colleagues and students. The concept of social capital, on the other hand, emerges as an increasingly important concept for organizations and societies. Thus, in this study, it is aimed to examine the relationships between leader-member exchange and organizational trust concepts with the social capital. As a result of the literature review; It is assumed that there may be a positive relationship between the leader-member exchange and social capital, and that the organizational trust can play a moderator role in this relationship.In order to test the model proposed in the research, analyzes were carried out on the data obtained by survey management from 226 teachers working in the education sector within the framework of a cross-sectional study. A personal information form containing demographic information and a questionnaire structured with leader-member exchange, organizational trust and social capital scales were shared with the participants. After the data was collected, statistical analysis including factor analysis, correlation analysis, independent groups T tests and multiple regression analysis were applied. As a result of these analyzes, it was determined that there is a positive and significant relationship between social capital with both leader-member interaction and organizational trust variables, and the H1 and H2 hypotheses of the study were supported. The results of the analysis also showed that the organizational trust has a partial moderator effect on the relationship between leader-member exchange and social capital, and the H3 hypothesis of the research is partially supported. These findings obtained as a result of the research were examined in terms of their theoretical and practical contributions.
Keywords: Business; İşletme; Leader-Member Exchange; Lider Üye Etkileşimi; LMX; Okullarda Sosyal Sermaye; Organizational behavior; Organizational Trust; Örgütsel davranış; Örgütsel Güven; Social Capital; Social Capital in Schools; Sosyal Sermaye