ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE YÖNELİK TUTUM VE ÖZ-YETERLİKLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı; ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutum ve özyeterliklerini bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 eğitim-öğretim yılında üç devlet ortaokulunda öğrenim gören 820'si kız, 837'si erkek 1657 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Beden Eğitimi Yatkınlık Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiki yöntemler olarak; betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey çoklu karşılaştırma ve Pearson Correlation testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda katılımcıların beden eğitimi dersine yönelik tutumlarının orta seviyenin üzerinde, öz-yeterliklerinin ise yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumları cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılık göstermezken, öz-yeterlikleri ise anlamlı olarak değişmektedir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik tutum ve öz-yeterliklerinin sınıf düzeyi ve beden eğitimi öğretmeninin cinsiyeti değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan araştırma sonuçları, ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumları ve öz-yeterlikleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir

The purpose of this study was to analyze perceived levels of attitudes and self-efficacy of middle school students toward physical education classes according to some demographic variables, and to determine the relationship between attitudes and self-efficacy. The sample of the study consists of 1657 (820 female and 837 male) students studying at three state middle schools. "The Physical Education Predisposition Scale" was used to collect data. Descriptive statistical methods, t-test, ANOVA, Tukey's multiple comparison and Pearson Correlation tests were used in the data analysis. The results of analysis indicated that attitudes of middle school students toward physical education classes were above middle level and selfefficacy perceptions of the students toward physical education classes were high level. While there were no significant differences between attitudes of the participants toward physical education classes according to gender, there were significant differences between self-efficacy according to gender. Also, it is found that attitudes and self-efficacy of students differed significantly according to grade level and gender of physical education teachers. On the other hand, results of the study showed a positive correlations at mid-level between attitudes and self-efficacy of middle school students
ATTITUDES AND SELF-EFFICACY OF MIDDLE SCHOOL STUDENTS TOWARD PHYSICAL EDUCATION CLASSES
Keywords: Spor Bilimleri; Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Müzik; Psikoloji