Cerrahi girişim geçiren hastaların taburculuk sonrası bilgi gereksinimlerinin belirlenmesi - Özel, Seher (My University, 2010)
Bu çalışma cerrahi girişim geçiren hastaların taburculuk sonrası ihtiyaçları olan bilgi gereksinimlerini ve önceliklerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak uygulandı. Çalışma, 1 Aralık 2008–30 Ocak 2009 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı’nda yatarak tedavi gören 220 hasta ile gerçekleştirildi. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu”, Türkçe’ye uyarlanarak geçerliği ve güvenilirliği test edilmiş “Hasta Öğrenim Gereksinimleri Ölçeği” ile taburculuktan önce son 24–48 saat içinde, yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. İstatistikçi danışmanlığında, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 10.0 ile yapılan veri analizinde; t testi, Anova ve Tukey HSD, Pearson korelasyon analizi teknikleri kullanıldı. Ölçeğin iç tutarlık katsayısı; cronbach α=0.95, ölçek alt ölçeklerinin iç tutarlık katsayısı; cronbach α=0.69–0.88 bulundu. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde ele alındı. Çalışmada hastaların öğrenim gereksinimleri yüksek bulundu. Hastaların taburculuk sonrası öğrenime gereksinim duydukları konuların önem sırasına göre; “ilaçlar”, “tedavi ve komplikasyonlar”, “yaşam kalitesi”, “cilt bakımı”, “yaşam aktiviteleri”, “duruma ilişkin duygular” ve “toplum ve izlem” olduğu saptandı. Bilgi gereksinimlerinin; kadın, öğrenim düzeyi düşük, 4. serviste tedavi gören, uzun süredir hastanede yatan, Mide, Kolon, Batında Kitle, Karaciğer ve Pankreas ile Guatr ve Meme ameliyatı olan ve bilgi verilen hastalarda yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Hasta Öğrenim Gereksinimleri toplam puanı ile alt boyutları arasında ve alt boyutların birbirleriyle olan ilişkilerinde istatistiksel olarak anlamlı, aynı yönde ve kuvvetli ilişki saptandı (p<0.05). Taburculuk eğitimi, Bilgi gereksinimleri, Cerrahi tedavi, Taburcu olmak

Determination of İnformation Needs After the Discharge of the Patients Who Had Surgical İntervention - Seher Özel This study was completed as a complementary for the aims to define the information needs and priorities after the discharge of the patients who had surgical intervention. The study was realized with 220 inpatients who were treated at the Istanbul University Faculty of Medicine General Surgery Main Discipline between the dates 1 December 2008-30 January 2009. The data were collected with the face-to-face interview method, in last 24-48 hours prior discharge with “Personal Info Form” prepared by the researcher and with Turkish translated validity and reliability tested “Patient Learning Requirements Scale”. Under the advice of a statistician, during the data analyses done with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 10.0, t-test, Anova and Turkey HSD, Pearson correlation analyses techniques were used. The coefficient inconsistency of the scale were found as cronbach α=0.95 and the coefficient inconsistency of the bottom scales were found as cronbach α=0.69–0.88. The signifance was considered in the level of p<0.05. In the study, the learning requirements of the patients were founded high. Prioritizing the learning subjects needed by the patients after discharging was fixed as: “medicaments”, “treatment and complications”, “life quality”, and “skin care”, “life activities”, “feelings subject to the situation” and “society and view”. It was fixed (p<0,05) that the learning requirements are high for those patients such women, low educated, treated in 4th service, long duration inpatients, operated from stomach, colon, internal mass, liver, pancreas, goiter and breast. Statistically significant, same directed and strong relations were fixed (p<0.05) between the collected averages for patient learning requirements and subsections and in the interrelations of the subsections. Key words: Discharge education, Knowledge requirements, Surgical treatment, Discharge.
Keywords: Hastalıklar; Hemşirelik Esasları