Çokuluslu işletmelerde strateji geliştirme süreci karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve bir uygulama - Tağraf, Hasan (My University, 2002)
Son yıllarda küreselleşme ile birlikte meydana gelen hızlı değişmeler örgüt yapılarını ve örgüt fonksiyonlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Örgütlerin bu hızlı değişmelere kayıtsız kalması mümkün değildir. Bu hızlı değişim içerisinde küresel pazarlarda rekabet eden çokuluslu işletmelerin anlaşılması daha da önem arz etmektedir.. Küreselleşme sürecinin hızlanmasıyla, işletmenin faaliyet alanları, rekabet şekilleri, örgütsel yapıları ve yönetim anlayışları değişmeye başlamıştır. Artık sadece yerel ülke içerisinde veya çok sınırlı bir uluslar arası çevrede gösterilen faaliyetlerin etkisiyle mücadele etmekten öte, küresel bir pazarda ve küresel rakiplerle mücadele zorunluluğu doğmaktadır. Bu süreçte başarı kazanmak için doğru stratejilerin hazırlanması ve bu süreçte karşılaşılabilecek strateji geliştirme sorunlarına çözümler getirilmesi gerekir. Bu sayede ancak rakiplerle mücadele edebilecek güçlü bir yapı oluşturulabilir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kısaca kavramsal çerçeve belirlendikten sonra, çokuluslu işletmelerde stratejik yönetim konusuna değinilmiştir. İkinci bölüm iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, çokuluslu işletmelerde strateji geliştirme süreci ve çokuluslu işletme fonksiyonlarında stratejik yönetim detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. İkinci kısımda ise, çokuluslu işletmelerde strateji geliştirme sorunları ele alınmıştır. Son bölümde de çokuluslu işletmelere dönük olarak hazırlanan uygulama gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Birleşmeler; Ekonomi; Üretim; Yönetim_Örgütlenme