Piyasa aksaklığından kaynaklanan banka krizlerinde devlet müdehalesi - Turna, Ziynet (My University, 2011)
Bu çalışmada piyasa kavramı incelenerek tam rekabet piyasasının koşullarına değinilmiş, tam rekabet piyasasından sapmaların nedenleri ve bunların ortaya çıkardığı piyasa türleri anlatılmıştır. Piyasa aksaklıklarının ortadan kaldırılmasında devletin etkili olup olamayacağı ve hangi ekonomi politikası araçlarını kullanarak etkili olabileceği tartışılmıştır. Bankacılık krizlerinin nedenleri incelenmiş ve bankacılık krizlerine neden olan güç eşitsizliği üzerinde durulmuştur. Türkiye’de bankacılık sektörü incelendikten sonra bankacılık krizlerinin nedenleri üzerinde durulmuş, güç eşitsizliğinin krizlerin ortaya çıkmasında etkisi incelenmiştir. Türkiye’de güç eşitsizliğinin yol açtığı bankacılık krizi tecrübesi olarak Demirbank incelenmiş ve sonuç olarak devlet müdahalesinin güç eşitsizliği nedeniyle meydana gelen bankacılık krizlerinin önlenmesinde etkili olduğu ortaya konulmuştur.

This study examined the concept of market place, conditions of perfect market, reasons for deviations from full market competition and market types are described. In eliminating market failures, can state intervention be effective or not and discussed which economic policy tools might be effective. This study also examined the Turkish banking sector, reasons of the banking crises and especially focuses on the power inequality at the banking crises. The event of Demirbank, as a banking crisis experience in Turkey caused by inequality of power, was examined and this study concluded that government intervention for the prevention of banking crises stem from power inequality is efficent.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Krizler; Devlet Müdehalesi_Krizler; Ekonomik Krizler