Yeni medyadaki propaganda tekniklerinin genç seçmenlerin oy davranışı üzerinde etkileri - Çelik, Barış (My University, 2022)
Siyasal iletişim, 20. yüzyılla birlikte teknolojik gelişmelerin hızlanması sonucu ortaya çıkan radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte popülerliğini artıran ve literatürde sıklıkla tartışılan bir kavram haline gelmiştir. Kitle iletişim araçları sayesinde, politik aktörler mesajlarını tek bir kaynaktan çok geniş bir kitleye ulaştırma imkanına kavuşmuşlardır. Bu durum neticesinde, hedef kitlelerin duygu, düşünce ve tutumlarını etkilemeyi amaçlayan propaganda faaliyetleri de görünürlüğünü artırmıştır. Özellikle, 1960’lı yıllarda geliştirilmeye başlanan ve 2000’li yıllarla birlikte hayatın vazgeçilmez bir parçası halini alan internet teknolojisi, siyasal iletişimin ve propagandanın da yapısını temelden değiştirmiştir. İnternet teknolojisinin, geleneksel kitle iletişim araçlarından farklı olarak sahip olduğu özellikler dijital bir kültürün oluşmasını sağlamıştır. Bu dijital kültür içerisinde oluşan etkileşimli yapı yeni medya olarak kavramsallaştırılmıştır. Yeni medya adı verilen bu ortamda gerçekleştirilen propaganda faaliyetleri de geleneksel araçlarla yürütülen süreçlere kıyasla farklılıklar barındırmaktadır. Bu ortamda gerçekleştirilen propaganda faaliyetleri, geleneksel medyadakilere kıyasla hem yapısal hem de hedeflenen kitle bağlamında önemli farklılıklar içermektedir. Bu farklar arasında en önemli olanlardan biri, yeni medya ortamında gerçekleştirilen propaganda faaliyetlerinin, bu ortamın toplumsal hayatın önemli bir parçası olarak görüldüğü bir dönemde yaşamlarını sürdürmeleri yönüyle genç seçmenleri odağına almasıdır. Bu çalışma kapsamında, literatürde seçmenlerin oy davranışlarını etkileyen faktörler incelenerek, 18-29 yaş aralığındaki genç seçmenlerin yeni medyayı kullanma durumlarına göre bu faktörlerden ne şekilde etkilendiği analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, nicel yöntem kullanılan çalışma kapsamında, yeni medyayı aktif kullananlar ve kullanmayanlar eşit olacak şekilde 384 genç seçmenle anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın neticesinde, yeni medya ortamında bulunan sosyal medya araçlarını aktif kullandığını belirten kişilerin, seçmenlerin oy davranışlarını etkileyen faktörlerden olan referans gruplar, sosyo-psikolojik etmenler, rasyonel oy verme gibi etkenlerden, bu araçları aktif kullanmadığını belirtenlere kıyasla daha az etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.

Political communication is a concept frequently discussed in the literature, increasing its popularity with the spread of mass media such as radio and television, which emerged as a result of the acceleration of technological developments in the 20th century. Thanks to the mass media, political actors have had the opportunity to deliver their messages from a single source to a very large audience. As a result of this situation, propaganda activities aimed at influencing the emotions, thoughts and attitudes of the target audiences have also increased. In particular, internet technology, which started to be developed in the 1960s and became an indispensable part of life in the 2000s, has fundamentally changed the structure of political communication and propaganda. The features of internet technology, unlike traditional mass media, have led to the formation of a digital culture. The interactive structure formed in this digital culture is conceptualized as new media. Propaganda activities carried out in this environment have significant differences compared to those in traditional media, both in terms of structure and target audience. One of the most important differences among these is that the propaganda activities carried out in the new media environment focus on young voters as they live in a period when this environment is seen as an important part of social life. Within the scope of this study, the factors affecting the voting behavior of the voters in the literature were examined and it was tried to analyze how the young voters between the ages of 18-29 were affected by these factors according to their use of the new media. In this context, within the scope of the study using the quantitative method, a survey was conducted with 384 young voters, equal to those who actively use the new media and those who do not. As a result of the study, it was concluded that people who stated that they actively use social media tools in the new media environment were less affected by factors such as reference groups, socio-psychological factors, rational voting, which are among the factors affecting the voting behavior of the voters, compared to those who stated that they did not use these tools actively.
The effects of propaganda techniques in the new media on the voting behavior of young voters
Keywords: Digital Natives; Dijital Yerliler; Elections; Genç Seçmen; Kitle iletişim araçları; Kitle iletişim araçları ve gençlik; Mass media; Mass media and youth; New Media; Oy verme; Oy Verme Davranışı; Political campaigns; Political participation; Seçimler; Siyasal kampanyalar; Siyasal katılım; Voting; Voting Behavior; Yeni Medya; Young Voter