Rutin laboratuvarımızda izole edilen klesiella pneumoniae, escherichia coli ve enterobacter cloacae kökenlerinde, yeni geniş spektrumlu beta laktamaz ibc-1’in fenotipik ve genotipik yöntemlerle saptanması - Altınkanat, Gülşen (My University, 2006)
Gram negatif çomaklarda beta laktam antibiyotiklere karşı gelişen dirençten sıklıkla sorumlu tutulan genişlemiş spektrumlu beta laktamazlar (GSBL) tüm sefalosporinleri ve monobaktamları hidroliz edebilen enzimlerdir. Bu çalışmanın amacı, çoklu antibiyotik direncinden sorumlu tutulan, TEM, SHV ve CTX-M enzimlerinin yanı sıra, yeni bir genişlemiş spektrumlu beta laktamaz olan IBC-1’in varlığını saptamaktır. Marmara Üniversitesi Hastanesi’nin değişik kliniklerinden Ocak 2004- Aralık 2005 tarihleri arasında, fenotipik olarak GSBL(+) olup, IBC-1 fenotipi gösteren (seftazidime ve beta laktam inhibitörlerine dirençli, sefotaksim, sefepim, aztreonama azalmış duyarlılık ve imipeneme duyarlı) 30 köken(12 K.pneumoniae, 11 E. coli ve 7 E. cloacae) bu çalışmaya alınmıştır. Antibiyotik duyarlılık deneyleri CLSI’nin önerilerine göre disk difüzyon ve agar dilüsyon yöntemleriyle gerçekleştirilen kökenlerin tamamı, disk difüzyon yöntemiyle ampisilin, amoksisilin klavulanik asit, piperasilin, seftazidim ve trimetoprim sülfametaksazole dirençli; imipeneme ise duyarlı bulunmuştur. Disk difüzyon yöntemiyle uyumlu olarak, kökenlerin tamamı agar dilüsyon yöntemiyle de ampisilin, piperasilin ve seftazidime dirençli; imipeneme ise duyarlı bulunmuştur. Kökenlerin 26’sı E-test ile GSBL pozitif bulunurken 4’ü tanımlanamamıştır. IBC-1 enziminin varlığını araştırmak amacıyla çift disk sinerji yönteminde imipenemden seftazidime doğru inhibisyon zonunun genişlemesi pozitif olarak değerlendirilmiştir. İki kökenimiz kesin pozitif iken 5 köken şüpheli pozitif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda kullanılan kökenlerde, GSBL üretiminden sorumlu olan bla IBC, bla TEM, bla SHV ve bla CTX-M genlerinin varlığını saptamak amacıyla polimeraz zincir reaksiyonu yapılmıştır. Kökenlerimizin 22(%73.3) tanesinde bla TEM, 18 (%60) tanesinde bla SHV, 17 (%56.6) tanesinde bla CTX-M genlerini taşıdıkları saptanmış ancak hiçbirinde bla IBC geni saptanamamıştır. Sonuçta hastanemizde izole edilen kökenlerimizde TEM, SHV ve CTX-M enzimleri yaygın bulunurken IBC-1 enzimine rastlanmamıştır.

Extended spectrum beta lactamases (ESBL), which are usually responsible for resistance to beta lactam antibiotics in Gram negative bacilli, are enzymes that can hydrolise cephalosporins and monobactams. The aim of this study was to detect the novel extended spectrum beta lactamase IBC-1 in addition to TEM, SHV and CTX-M type ESBLs. In this study, a total of 30 strains (12 K. pneumoniae, 11 E.coli and 7 E. cloacae) isolated from different departmants of Marmara University Hospital between January 2004- December 2005 and which produce ESBL and display IBC-1 phenotype (resistance to ceftazidime and beta lactamase inhibitors with reduced susceptibility to cefotaxime, cefepime and aztreonam and susceptibility to imipenem). Antimicrobial susceptibility tests were performed both by disk diffusion and agar dilution tests according to CLSI guidelines. All isolates were resistant to ampicillin, amoxicillin clavulanic acid, piperacillin, ceftazidime and trimethoprim sulfamethoxazole but susceptible to imipenem by both methods. ESBL phenotype was observed in 26 of the isolates but 4 isolates were found to be indeterminate by E-test ESBL strips. Enhanced inhibition zone between imipenem and ceftazidime in double disk synergy test has been evaluated as positive for the presence of IBC-1. Two isolates were clearly positive while the results were doubtfull in five isolates for IBC-1. A polimerase chain reaction was performed for bla IBC, bla TEM, bla SHV and bla CTX-M genes. Among the 30 isolates, the rates for TEM, SHV, CTX-M beta lactamases were found %73.3, %60, %56.6 respectively while none of the isolates carried IBC-1 gene.. In conclusion, the results of our study indicated that common ESBLs including TEM, SHV and CTX-M were widely but not IBC-1 in our hospital.
Keywords: Klinik Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji