Büyük Selçuklularda devlet adamlarının âlim, şair ve sûfilerle ilişkileri - Güven, Ufuk Alkım (My University, 2021)
Belirli bir zaman diliminde yaşayan bir toplumdaki bazı grupların birbirleriyle olan ilişkileri o günün faaliyetlerinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Özellikle İslâm toplumlarında âlim, şair ve sûfînin halk ve yönetici zümre nazarındaki işlevi ve ehemmiyeti ve bunların ilişkileri geçmişte meydana gelmiş bir takım hadiselerin belirlenmesi açısından hayatî önem taşımaktadır.Bu nedenle tezde devlet adamlarının âlim, şair ve sûfîlerle ilişkileri siyasî nazarla incelenmeye çalışılmıştır. İslâm düşüncesinin geçirmiş olduğu fikrî süreç ve değişiklikler tez kapsamına dâhil edilmemiştir.Ulemânın, şairlerin ve sûfîlerin Selçuklu devlet adamları ile ilişkileri, sultan başta olmak üzere bürokrasi içerisindeki bütün memurları kapsayacak şekilde incelenmiştir. Selçuklu öncesi ve Selçuklu döneminin bu bağlamdaki hususiyetleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunların yanında devletin veya memurların ilmî ve sanatsal açıdan teşkil ettikleri müesseseler birbirleriyle ilişkileri çerçevesinde konu edilmiştir.

The relations of some groups in a society that live in a particular period with each other have a vital important to understand the decision-making process of the Seljukid State. Particularly in Islamic societies, the function and importance of scholars, poets, sufis in the eyes of the public and the ruling group, and their relations are essential in terms of determining some events that occured in the past.For that reason, the relations of statesmen with scholars, poets and sufis are examined from in a political perspective in this work. Intellectual stages and changes in the Islamic thought are not included in the scope of the thesis.The relations of scholars, poets and sufis with the administrators of the Seljuk state are examined in a way to comprise all officials in the bureaucracy, especially the sultan. The features of pre-Seljuk and Seljuk period are tried to be revealed. In addition to these, the institutions, established scientifically and artistically by sultans and administrators are mentioned regarding their relations with each other.
Keywords: Alim; Büyük Selçuklular Statesmen; Devlet Amadı; Great Seljuk; History; Poet; Scholar; Selçuklular; Seljuks; Sufi; Şair; Tarih