Satınalma karar verme davranışında eşlerin rolleri ve alışveriş merkezlerinde bir uygulama - Bulut, Özlem (My University, 2003)
İşletmelerin sürekli ve etkin faaliyet gösterebilmeleri için pazarlama büyük önem taşımaktadır. Pazarlama faaliyetleri içinde tüketici beklentilerinin etkin olarak yerine getirilebilmesi için, tüketiciye en uygun şekilde hitap edilebilmesi ve bunun devamlı olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada tüketici davranışlarının pazarlama içindeki önemiden yola çıkılarak, tüketici davranışları içinde yeralan aile kavramı incelenmiştir. Aile, toplumdaki en önemli karar verme ve tüketim birimidir ve aileyi oluşturan bireyler tüketici davranışları üzerinde büyük önem taşımaktadır. Türk ailesindeki satınalma karar verme davranışı da günümüz politik,sosyal ve teknolojik koşullarında değişim gösterebilmekte ve kararda etkin olan taraf her geçen gün farklılaşabilmektedir. Bunun tespit edilmesi ile birlikte hem Türk aile yapısındaki değişim ortaya çıkarılabilecek hem de pazarlama faaliyetleri kararda etkin olan tarafa yönelebilecektir. Bu bilgilerin ışığında, çeşitli ürün grupları tespit edilerek, bu ürünlerde eşlerden satınalmaya ağırlıklı karar veren taraf tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, pazarlamada tüketici davranışlarına değinilmiş ve genel hatlarıyla tüketici davranışları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, ürün kavramı ele alınmış, tüketici davranışını etkileyen sosyal faktörler içinde yeralan aile kavramı sosyolojik ve pazarlama yönetimindeki yeri açısından incelenmiş ve Türkiye'deki aile kavramı üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde, İstanbul'da tespit edilen çeşitli alışveriş merkezlerinde anket uygulanmıştır. Anket sonuçları istatistiksel teknikler kullanılarak oluşturulmuş ve elde edilen veriler pazarlama yönetimi açısından değerlendirilmiştir. Marketing is vital for companies to do business actively and endlessly. Marketing functions should activate to satisfy the needs and desires of the customers continuously and in the most suitable way. This study takes base from the importance of consumer behavior in marketing and the family concept which is one of the determiners of consumer behavior, is researched. Family is the basic decision making and consuming unit in the society and the people in the family have basic important roles on consumer behaviors. The purchasing decision behavior in the Turkish family also differentiates by the political, economical,technical and social situations and by this way, the decision maker in the family can change by time.By determining the person that is dominant in decision making, the changes in the Turkish family structure can be obtained and the marketing activities can target the right consumer. By these informations, some products are selected for the aim to find the decision maker. In the first chapter of this study,consumer behavior is explained basically,In the second chapter, product concept is observed and the family concept is analyzed socially and by its importance in marketing management.What's more, information is given about the Turkish family structure. In the last part, the survey is done in determined shopping centers in Istanbul. The results of the survey is finalized by the statistical technics and the datum are evaluated from the point of marketing management.
Keywords: Kara Verme; Satınalma; Tüketici Davranışı