Erken Evlendirilmeleri için Adli Rapor Talebi ile Çocuk Psikiyatri_x000D_ Polikliniğine Yönlendirilen Ergenlerin Sosyo-demografik ve_x000D_ Ruhsal Özelliklerinin Değerlendirilmesi _x000D_ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Amaç: Birçok ülkede evlilik için yasal yaş sınırı bulunmasına rağmen, erken evlilik olarak tanımlanan 18 yaş altı evlilikler varlığını halensürdürmektedir. Cinsiyetler arası ciddi farklılıkların gözlendiği erken evlilikler, özellikle kız çocuklarının fiziksel ve ruhsal iyilik haliniolumsuz etkilemektedir. Çalışmamızda erken evlilikler ile ilişkili olabilecek sosyo-demografik etmenler ve psikiyatrik tanıların incelenmesiamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza erken evlendirilmeleri için mahkemeler tarafından adli değerlendirmesi yapılması amacı ile yönlendirilen 42ergen alındı. Olguların dosyaları, sosyal inceleme raporları ve psikometrik değerlendirme sonuçları geriye dönük olarak incelendi. Psikiyatrikbozukluk tanıları DSM-5’e dayalı klinik görüşme ile belirlendi.Bulgular: Olguların tamamı kız ergendi, %20’si okuryazar değildi, %40’ı ilkokul mezunuydu. Örneklemin %56,8’i kırsal alanda yaşıyordu. Adligörüşmeye geldiğinde %81’i dini nikah ile gayri resmi evlilik gerçekleştirmişti. Kızların %59,5’i gebeydi, %9,5’inin çocuğu vardı. DSM-5’e görepsikiyatrik tanı alma oranı %9,5’ti. Erken yaşta gebelik yaşayanlar, hiç gebelik yaşamayanlar ile karşılaştırıldığında, daha küçük yaşta dini nikahile evlendirildikleri ve eşleri ile aralarındaki yaş farkının daha fazla olduğu gözlendi (p<0,05).Sonuç: Erken evlilikler düşük eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik güçlükler ile ilişkilidir. Yüksek risk altında olan kızların okul ortamında kalmasürelerinin uzatılması, küçük yaşta evlilik oranlarını azaltabilmek amaçlı en temel tedbirlerden biridir. Evli kızlara yönelik eğitim, bilgi ve becerigelişimini destekleyici özel ağların oluşturulmasına ihtiyaç vardır.

Objectives: Although there is a legal age limit for marriage in most countries, early marriage, which is defined as marriages under the age of_x000D_ 18 years, still persists. Early marriages, in which major gender inequality is observed, particularly affect the physical and mental well-being_x000D_ of girls in a negative way. The aim of this study was to examine socio-demographic factors and psychiatric diagnoses that might be associated_x000D_ with early marriages._x000D_ Materials and Methods: Our study included forty-two adolescents referred by the courts for forensic evaluation for early marriage. The case_x000D_ files, social examination reports and psychometric evaluation results were examined retrospectively. Psychiatric diagnoses were established by_x000D_ clinical interview based on DSM-5._x000D_ Results: All of the cases were adolescent girls, 20% were illiterate, 40% were graduated from primary school. Of the sample, 56.8% lived_x000D_ in rural areas. Before the time of their forensic evaluation, 81% carried out informal marriage with religious marriage. Of girls, 59.5% were_x000D_ pregnant, 9.5% had a child. The rate of having any psychiatric diagnosis was 9.5% according to DSM 5. It was observed that those who were_x000D_ pregnant at earlier ages were married with religious marriage at a younger age, and the age gap between them and their spouses was higher,_x000D_ compared to those who never became cpregnant (p<0.05)._x000D_ Conclusion: Early marriages are associated with low levels of education and socio-economic difficulties. Keeping the girls in the school setting_x000D_ for longer is one of the most substantial prevention to reduce early marriagies. There is a need to establish special networks for married girls_x000D_ to support the development of their education, knowledge and skills.
Evaluation of the Socio-demographic and Psychiatric Features of the Adolescents who were Referred to a Child Psychiatry Clinic for the Forensic Evaluation for Early Marriage