Din işleri yüksek kuruluna intikal eden inançla ilgili soruların kelam ilmi açısından değerlendirilmesi (2006-2010) - Kurt, Fatih (My University, 2013)
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULUNA İNTİKAL EDEN İNANÇLA İLGİLİ SORULARIN KELAM İLMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ(2006-2010) Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının dini ihtiyaçlarını gidermek, onların dinle ilgili sorunlarını çözümlemek amacıyla kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yer alan Din İşleri yüksek Kurulu, öncelikle halk arasında yaygınlaşan inanç ve ibadetlerde oluşabilecek sorunları çözmenin yanında, kendisine yönlendirilen bilgi içerikli soruları çözümlemek görevini üstlenmiştir. Bu doğrultuda ilgili birime çok sayıda soru yöneltilmiş ve bunlar yanıtlanmıştır. Din İşleri Yüksek Kurulu’na tevcih edilen sorular arasında seçilen itikad/ akaid ile bağlantılı olarak bütün sorular kelam ilmi verileri doğrultusunda tasnif edilmiştir. Ana temalar, kendi içerisinde sorunun yöneltildiği yurt dışı-yurt içi, yurt içindense il ve ilçe bazında değerlendirmeye alınmıştır. Bunlara ilave olarak da eğitim, yaş ve cinsiyet boyutları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Yukarıdaki veriler doğrultusunda kelam literatüründe “Usul-i selase” denilen, ‘Uluhiyat’, ‘Nübüvvat’ ve ‘Semiyyat’, üç ana bölüm içerisinde konu işlenmiştir. Her bölümü ilgilendiren sorular söz konusu bölüm başlığının altında alt başlıklarda değerlendirilmiştir. Günümüz insanının küreselleşmenin de etkisiyle Dünya’nın farklı yerlerinde var olan akımlardan etkilendiği, inanç konularındaki bilgi eksikliğinin vatandaşlarımızın sorularında ortaya çıktığı ve TV, Radyo ve gazete gibi iletişim araçlarında işlenen konuları ve Dinin temel inanç esaslarından olmayıp zamanla halk inançları haline gelen konuları güvenilir bir kurum olarak gördükleri Din İşleri Yüksek Kurulu’na çözüm merkezi olarak sıkça sordukları görülmektedir.

Evaluation of the questions received by the Higher Council of Religious Affairs from the stand point of Islamic theology (2006 – 2010) The Presidency of Religious Affairs was established to resolve the Turkish citizens` religious needs and sort out their issues concerning religion. To fulfill this aim, the Higher Council of Religious Affairs was given the responsibility of clarifying common belief and prayers` issues among the people and give answers and clarifications to the religious quotations it might receive. For this reason, a great amount of questions were directed to the concerned unit in the Council. The forwarded questions to the Council were classified from the point of view of belief and according to the scientific data of Islamic theology. The main themes were also evaluated according to the places which were mailed form Turkey`s states and districts or from abroad and also according to the inquiring person` gender, age and education. In the light of the above mentioned information, the questions were processed in conformity with the three main sections of Islamic theology literature or in accordance with the “ Usul-I Selase” (the three methods) that is: “Uluhiyat”(Divine power), “Nübüvvat”(the issues concerning the Prophet) and “Semiyyat”(the transferred Islamic knowledge). With the broad effect of globalization the nowadays human being was impressed in different parts of the world by the prevailing currents and movements. It was obvious form the religious questions directed to the Presidency that knowledge deficiency in the field of belief was common among the citizens. It was also apparent that most of the citizens have full confidence in the Higher Council of Religious Affairs as a center of solution and that they disregard the content of religious subjects discussed in the means of communication like television, radio or newspapers.
Keywords: Din İşleri Yüksek Kurulu; Dini Yaşam; Diyanet İşleri Başkanlığı; İlahiyat; Kelam