İnşaatlarda kullanılan kalıp malzemeleri ve kalıp sistemleri - Şahin, Adnan (My University, 2002)
İnşaat yapımında kaliteli yapı yapmak için iyi bir beton ve bu betona form verecek iyi bir kalıp gerektiği görülmüştür. Kalıp malzemesinin seçimi beton yüzey kalitesi ile çok yakından ilgilidir. İyi bir yapı yapmak için kalıp malzemesinin betondan meydana gelen yüklere, basınca ve titreşimlere karşı dayanıklı olması istenmektedir. Kalıp yüzeyinin beton ile bir reaksiyona girmemesi istenmiştir. Kalıplama sonrası beton yüzeyinin pürüzsüz olması sağlanmıştır. Kalıpların kullanılma süresinin, kalıpların kurulup sökülmesinin basitliği, güvenirliği ve hızlı bir şekilde bağlanmasının kalıp maliyeti üzerindeki etkisi araştırıldı. Hafif kalıpların üretimine yönelik Alüminyum alaşımlı kalıpların tasarımı yapıldı. Sonuç olarak; inşaatlarda vinç gereksinimi olmayan yerlerde ve çalışma sahası dar olan yerlerde Alüminyum alaşımlı kalıplar rahatlıkla kullanılabilir. Ekim 2002 Adnan ŞAHİN

TEMPLATE SYSTEMS AND TEMPLATE TOOLS THAT ARE USED FOR BUILDINGS It's seen that we need a good concrete and a good template which gives the form of this concrete in order to build building with quality. Concrete surface quality is closely related to the choice of template. In order to build a good building, it's required the template tool to be resistable against the pressure, vibrations and loads occurs from concrete. It!s wanted that template surface mustn't be reacted with concrete. After making templates, it's provided that concrete surface becomes fluent. The effects of usage date of templates, simplicty of installing and removing of templates, reliability and tying up fast on template's price and searched. Templates with aluminum mixture Project for producing light templates is made. As a conclusion; templates with aliminum mixture can be easily used in areas which have limited working area and in buildings that don't need winch. October 2002 Adnan ŞAHİN
Keywords: Kalıp Malzemeler