Ortodontik Tedavi Sonrası Ektopik Maksiller Kaninlerin Keratinize Dişeti Genişliğindeki Değişim - ACAR, YASEMİN BAHAR (My University, 2022)
Amaç: Vestibülde ve infraoklüzyonda bulunan ektopik kaninlerin ortodontik tedavisi amacıyla birinci premolar çekimi uygulanmış vakalarda, üst kaninlerin keratinize dişeti genişliğindeki değişimleri incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu kontrollü klinik çalışmada, üst kanin dişleri vestibülde ektopik bulunan (>2 mm) ve birinci premolar çekimli ortodontik tedavi uygulanmış 50 bireye (ortalama yaş: 18.1 yıl) ait 63 maksiller kanin diş çalışma grubunu oluşturmuştur. Kontrol grubu olarak, çekimsiz ortodontik tedavi uygulanmış ve tedavi sırasında üst kanin dişlerinde klinik olarak belirgin bir dikey hareket olmayan (≤2 mm) 20 bireye (ortalama yaş: 15.8 yıl) ait 20 maksiller kanin diş kullanılmıştır. Tedavi öncesi (T1) ve tedavi sonrası (T2) ağız içi fotoğraflar, geleneksel alçı modeller ve panaromik radyografi kayıtları kullanılmıştır. Ağız içi frontal fotoğraflarda kanin dişin keratinize dişeti genişliği ölçülmüştür. Kanin dişlerin dikey yöndeki yer değişimi sert damak düzlemi referans alınarak panoramik röntgenler üzerinde ölçülmüştür. Bulgular: Çalışma ve kontrol gruplarında kanin dişin dikey yer değişimi oklüzal yönde ve istatistiksel olarak anlamlı (sırasıyla 3.45 mm, p=0.000; 0.73 mm, p=0.013) bulunurken; keratinize dişeti genişliğinde anlamlı artış (sırasıyla 1.23 mm, p=0.000; 0.25 mm, p=0.016) bulunmuştur. Çalışma grubunda ölçülen değişimler cinsiyet ve yaştan bağımsız (p>0.05) ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksektir (p=0.000). Dikey yer değişimi ile dişeti genişliğindeki artışın ilişkisi incelendiğinde, dikey hareketin 2-4 mm olduğu örneklemde anlamlı korelasyon bulunamazken (r=0.01); ≥4 mm olduğu örneklemde yüksek korelasyon (r=0.563) bulunmuştur. Sonuç: Ektopik kaninlerin ortodontik tedavisi sonrasında ağız içinde gerçekleşen klinik dişeti artışını ve bu artışın dikey hareket miktarı ile pozitif yönlü ilişkisini gösteren kontrollü bir klinik çalışma olması sebebiyle sonuçlar anlamlıdır. Diş Eti, Düzeltici Ortodonti, Ektopik Diş Çıkması

Background: To examine the changes in keratinized gingival width in cases where first premolar extraction was applied for the orthodontic treatment of ectopic canines. Methods: In this controlled clinical study, 63 maxillary canine teeth of 50 individuals (mean age: 18.1 years), who had undergone orthodontic treatment with first premolar extraction due to ectopic canines, constituted the study group. The control group included 20 maxillary canines of 20 individuals (mean age: 15.8 years) who were treated with nonextraction protocol and had no clinically significant vertical movement (≤2mm) in the upper canine during treatment. Pre-treatment (T1) and post-treatment (T2) intraoral photographs, plaster models and panoramic radiographs were used. Keratinized gingival width of the canine was measured in intraoral frontal photographs. Vertical displacement of canine was measured on panoramic x-rays with reference to the palatal plane. Results: Vertical displacement of the canine in study and control groups was occlusally and significant (3.45 mm, p=0.000; 0.73 mm, p=0.013, respectively). The increase in keratinized gingival width was significant (1.23 mm, p=0.000; 0.25 mm, p=0.016, respectively). Changes were independent of gender and age (p>0.05). When the relationship between vertical displacement and increase in gingival width was examined, no significant correlation was found in the sample with vertical movement of 2-4 mm (r=0.01); High correlation (r=0.563) was found in the sample with ≥4 mm displacement. Conclusion: This controlled clinical study showed the clinical increase in keratinized gingival width after orthodontic treatment of ectopic canines and the positive relationship of this increase with the amount of vertical movement. Corrective Orthodontics, Ectopic Tooth Eruption, Gingiva
Keratinized Gingiva Height Changes in Ectopic Maxillary Canines After Orthodontic Treatment
Keywords: Corrective Orthodontics; Ectopic Tooth Eruption; Gingiva; Diş Eti; Düzeltici Ortodonti; Ektopik Diş Çıkması