Periodontitisli hastalarda kollajen tip 1 alfa 1 ve matriks metalloproteinaz-1 gen polimorfizmlerinin analizi ve dişeti dokusunun histolojik incelenmesi - Muhan, Aleyna (My University, 2023)
Amaç: Çalışmamızda Evre III Derece B veya C periodontitisli hastalarda Tip I kollajen alfa 1 (COL1A1 rs1800012) ve Matriks metalloproteinaz-1 (MMP-1 rs1799750) genlerinin genotip analizi ve dişeti dokularının histolojik açıdan incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Periodontitis grubu (Evre III derece B veya C (n=95)): Evre III derece B veya C teşhisi konulan 95 hastanın tedavi sırasında kan örneği ve 12 tanesinden ise dişeti doku örneği alınmıştır. Sağlıklı kontrol grubu (n=95): Periodontitis teşhisi konulmayan sağlıklı 95 bireyden kan örneği ve 12 tanesinden dişeti doku örneği alınmıştır. Kan örneklerinden Tip I COL1A1 (rs1800012) ve MMP-1 (rs1799750) gen polimorfizmlerinin analizi yapılmıştır. Dişeti doku örnekleri histopatolojik olarak incelenmiştir. Bulgular: Periodontitis grubunda ciddi enflamatuar, hücre infiltrasyonu, damarlarda dilatasyon, vaskülarizasyonda artış ve kollajen yıkımı izlendi. COL1A1 (rs1800012) genotip dağılımı periodontitis hastaların 62’sinde GG, 31’inde GT ve 2’sinde TT genotipi saptanmıştır. Sağlıklı kontrol grubunda ise gönüllülerin 65’inde GG, 22’sinde GT, 8’inde TT genotipi saptanmıştır. MMP-1 (rs1799750) genotip dağılımı ise periodontitis hastaların 37’sinde 1G/ 1G, 37’sinde 1G/ 2G ve 21’inde 2G/ 2G genotipi tespit edilmiştir. Sağlıklı kontrol grubunda ise bireylerin 35’inde 1G/ 1G 33’ünde 1G/ 2G ve 27’sinde 2G/ 2G genotipi saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen veriler COL1A1 (rs1800012) ve MMP-1(rs1799750) gen polimorfizmleri ile periodontal hastalık arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir.

Objective: This study, was aimed to genotype analysis of Type I collagen alpha 1 (COL1A1 rs1800012) and Matrix metalloproteinase-1 (MMP-1 rs1799750) genes and histological examination of gingival tissues in patients with Stage III Grade B or C periodontitis. Materials and Methods: Stage III grade B or C Periodontitis group (n=95): Blood samples were taken during treatment from 95 patients diagnosed with stage III grade B or C. and gingival tissue samples were taken from 12 of them. Healthy control group (n=95): Blood samples were taken from 95 healthy individuals who were not diagnosed with periodontitis, and gingival tissue samples were taken from 12 of them. Type I COL1A1 (rs1800012) and MMP-1 (rs1799750) gen polymorphisms were analyzed from blood samples. Gingival tissue sample were investigated histopathologically. Results: Severe inflammatory, cell infiltration, dilatation of vessels, increase in vascularization and collagen destruction were observed in periodontitis group. COL1A1 (rs1800012) genotype distribution was GG in 62, GT in 31, and TT in 2 of patients with periodontitis. In the healthy control group, genotype distribution was GG in 65, GT in 22, TT in 8 of the participants. MMP-1 (rs1799750) genotype distribution was 1G/ 1G in 37 genotypes, 1G/ 2G in 37 and 2G/ 2G in 21 of patients with periodontitis. In the healthy control group, genotype distribution was 1G/ 1G in 35, 1G/ 2G in 33 and 2G/ 2G in 27 of participants. Conclusion: The data of this study show that there was no significant relationship between COL1A1 (rs1800012) and MMP-1 (rs1799750) gene polymorphisms and periodontal disease.
Analysis of collagen type 1 alpha 1 and matrix metalloproteinase-1 gene polymorphisms and histological examination of gingival tissue in patients with periodontitis
Keywords: COL1A1; Histology; Histoloj Periodontitis; MMP-1; Periodontal diseases; Periodontics; Periodontitis; Periyodontal hastalıklar; Periyodonti; Single Nucleotid Polymorphism; Tek nükleotid polimorfizmi