Hz. Ali'nin hilafeti döneminde muhaliflerine karşı söylemleri - Yıldırım, Nazlıhan (My University, 2024)
Hz. Peygamber’in vefatı sonrasında Müslümanlar içerisinde ortaya çıkan en büyük kargaşa Hz. Osman’ın Müslümanlarca şehit edilmesiydi. Hz. Osman’ın şehadeti sonrasında halifelik görevini üstlenen Hz. Ali’nin halifeliği döneminde de Müslümanlar arasındaki karışıklık devam etti. Hz. Osman’ın intikamının alınması ve Hz. Ali’nin halifeliğinin bitirilmesi düşüncesiyle harekete geçen kimi Müslümanlarla halife arasında iç savaşlar patlak verdi. Müslümanların halifeyle giriştikleri bu siyasi kargaşa ortamı pek çok yönüyle ele alınması gereken bir dönem olup üzerinde pek çok nokta ele alınarak çalışmaların yapıldığı bir zaman dilimidir. Müslümanların bu ilk iç savaşlarında belli değerlendirmeler yapılmakla birlikte, muhalefetin muhatabı olan Hz. Ali’nin muhaliflerine dair söylemlerinin tek başına ele alınmadığı veya çok az değinildiği fark edilerek tezde bu konu üzerinde yoğunlaşıldı. Konuyla ilgili İslâm Tarihi kaynakları incelenerek elde edilen veriler ortak başlıklar altında ele alınarak Hz. Ali’nin Müslüman olan muhalifleriyle ilişkisi, onlara karşı bakış açısı, onları konumlandırdığı noktalar, onların iddialarına cevapları vb. yönler direk Hz. Ali’nin söylemleri üzerinden değerlendirilmeye alındı.

After the death of the Prophet, the biggest turmoil that emerged among the Muslims was the martyrdom of Uthman by the Muslims. The confusion among Muslims continued during the caliphate of Ali, who assumed the caliphate after the martyrdom of Uthman. Civil wars broke out between the caliph and some Muslims who were motivated by the idea of avenging the death of Uthman and not recognizing the caliphate of Ali. This environment of political turmoil between the Muslims and the caliph is a period that needs to be handled in many aspects and is a period of time on which studies have been carried out. Although certain evaluations have been made in these first civil wars of the Muslims, we decided to conduct a study on this subject by realizing that the discourses of Ali, who was the addressee of the opposition, about his opponents have not been addressed alone or have been mentioned very little. The data obtained by examining the sources of Islamic History on the subject are handled under common headings, and the aspects such as Ali's relationship with his opponents who were Muslims, his perspective towards them, the points where he positioned them, his answers to their claims, etc. were evaluated directly through Ali's discourses.
Aiı's discourses towards his opponents during his caliphate
Keywords: Allegiance; Biat; Caliph; Caliphate; Halife Dissident; Halifelik; History; Islam and the state; İslam ve devlet; Muhalif; Tarih