Gebelerde sağlık okuryazarlığı, anksiyete ve doğum korkusu arasındaki ilişki - Soyhan, Filiz (My University, 2022)
Amaç: Çalışma gebelerde sağlık okuryazarlığı, anksiyete ve doğum korkusu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı çalışma olarak tasarlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini İstanbul’da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Kadın Doğum Polikliniğine başvuran kadınlar oluşturmuştur. Veriler Tanımlayıcı Bilgi Formu, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği 32, Beck Anksiyete Ölçeği, Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği A Versiyonu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 28,55±4,49 yıl olduğu hesaplanmış olup, %43,10’unun lise ve %21,10’ununda üniversite mezunu idi. Çalışmaya katılan gebelerin %56,1’i sorunlu-sınırlı sağlık okuryazarlığı düzeyine sahip olup, %38,6’sı orta düzeyde anksiyete yaşıyor iken, %46,1’inin şiddetli düzeyde doğum korkusu yaşadığı bulunmuştur. Araştırmaya katılan 360 gebenin TSOY-32 ölçeği toplam puan ortalaması 30,87±8,70 olduğu, BAÖ toplam puan ortalaması 16,56 ± 7,98 olarak elde edilmiş. Katılımcıların BAÖ toplam puanı ile W-DEQ A toplam puanı arasında istatistiki olarak anlamlı, pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişki gözlenmişken ; W-DEQ A toplam puanı ile TSOY-32 toplam puanı arasında istatistiki olarak anlamlı, negatif yönde ve düşük düzeyde ilişki gözlenmiştir. Sonuç: Gebelerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri arttıkça, doğum korkularının azaldığı, doğum korkuları azaldıkça da anksiyete düzeylerinin azaldığı bulunmuştur.

Objective: The study was planned to determine the relationship between health literacy, anxiety and fear of childbirth in pregnant women. Materials and Methods: Designed and executed as descriptive, cross-sectional, and relationship-looking work The population of the study consisted of women who applied to the Obstetrics and Gynecology Polyclinic of a Training and Research Hospital in Istanbul. The data were collected through The Descriptive Information Form, Turkey Health Literacy Scale 32, Beck Anxiety Scale, Wijma Birth Expectation/ Experience Scale A Version. In statistical analysis of the data; percentage distribution, arithmetic mean, standard deviation, normal distribution, ki-square or t test in comparisons, relationship seeker correlation and Cronbach's Alpha reliability analysis tests were used. Results: The mean age of the participants was calculated to be 28.55±4.49 years, and 43.10% were high school graduates and 21.10% were university graduates. Of the women who participated in the study, 56.1% had limited health literacy levels, 38.6% experienced moderate anxiety, while 46.1% experienced severe fear of childbirth. The total score of the THLS-32 scale of the 360 pregnant women was 30.87± 8.70, and the BAI total score was 16.56 ±7.98. While a statistically significant, positive and low level correlation was observed between the participants' BAI total score and W-DEQ A total score; A statistically significant, negative and low level correlation was observed between W-DEQ A total score and TSOY-32 total score. Conclusion: It was found that as the health literacy level of pregnant women increased, their fear of birth decreased, and as their fear of birth decreased, their anxiety level decreased.
Keywords: anksiyete; anxiety; doğum korkusu; fear of childbirth; Gebelik; gebelik Health literacy; Health; Pregnancy; Sağlık; Sağlık okuryazarlığı