İsrailli Olmak: Kolektif Bir Kimlik Geliştirmenin Zorlukları - (:unkn) unknown (My University, 2018)
İsrail kurulduğu yıldan itibaren Yahudi nüfusunu Filistin nüfusu karşısında dengelemek ve çoğunluğu konsolide etmek adına dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail’egelip yerleşmeleri çağrısında bulunmuştur. Bu çağrıya Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki Arap ülkelerinde yaşayan Yahudiler cevap vermiş ve 1950 yılından itibaren ülkeye göçen Yahudiler İsrail nüfusunun artmasında en büyük rolü üstlenmişlerdir. Ne var ki, farklı kültürlerden gelen bu Yahudiler İsrail’de bir kimlik krizininortaya çıkmasında katalizör görevi görmüştür. İsrail’in bugün en büyük toplumsalkrizlerinden birinin kimlikle ilgili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Zirabu kimlik krizi ekonomiden siyasete, kültürden eğitime her alanı etkilemektedir.İsrailli kimliğini dini anlamlar barındıran Yahudi kimliğinden ayırmak çok zordurve bu durum İsrail toplumunu ‘İsrail ulusu’ ve ‘Yahudi halkı’ dikotomisinin içerisine hapsederek bir etnik grup olarak Yahudiler arasında dindar-seküler ayrışmahatlarının oluşmasına neden olmuştur. Dini aidiyete yönelik bu ayrışmanın yanında İsrailli Yahudilerin sosyo-kültürel olarak da farklılık göstermesi çözülmeyibekleyen bir diğer kimlik sorunudur. İsrailli kimliği için henüz net bir tanımlamayapmak mümkün olmamakla birlikte; ayrışma hatları üzerinden yapılacak bir inceleme İsrail toplumunun yapısını anlamaya yardımcı olabilecektir.

Since its establishment, Israeli policy makers have made calls to all Jews around_x000D_ the world to come and settle in Israel in order to gain demographic balance of_x000D_ Jews vis-à-vis Palestinians and in order to consolidate the majority. This call has_x000D_ found echo among the Jews who lived within the Arab states in North Africa and_x000D_ in the Middle East. From 1950 onwards, those Jews emigrating to Israel have_x000D_ undertaken the biggest role in augmenting Jewish population in Israel. However,_x000D_ those Jews coming from different cultural background compared to Ashkenazim_x000D_ coming from Europe have also been the catalysts of the occurrence of an identity_x000D_ crisis in Israel. Today, it’s not inappropriate to claim that one of the Israel’s biggest_x000D_ societal problems is about the identity issue since this crisis of identity has huge_x000D_ effects not only in economics and politics but also in culture and education. It is_x000D_ very difficult to separate the Israeli identity from Jewish identity which carries_x000D_ religious connotations and this situation has enprisoned Israeli society into ‘Israeli_x000D_ nation’ and ‘Jewish people’ dichotomy which would culminate with the occurence_x000D_ of religious-secular cleavage in the end. Along with the religious-secular cleavage, Israeli Jews show differences socially and culturally which is another identity_x000D_ problem waiting to be solved. Even though, it’s not yet possible to make a clear_x000D_ definition of Israeli identity, an examination made upon cleavage lines might be_x000D_ expedient in understanding the structure of Israeli society.
Being Israeli: The Difficulties of Developing a Collective Identity