Piyasa riski ölçüm yöntemlerinin bankacılıkta yönetim aracı olarak kullanılmasının gerekleri - Yücelsin, Ömer Salih (My University, 2007)
PİYASA RİSKİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN BANKACILIKTA YÖNETİM ARACI OLARAK KULLANILMASININ GEREKLERİ ÖZET Bu tezde, bankaların piyasa riski ölçümünde kullandıkları yöntemlerin bir yönetim aracı olarak kullanılmasının gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada öncelikle risk, bankacılıktaki riskler ve bankacılıkta risk yönetimine yer verilmiştir. Bankacılıkta risk ölçümünün gelişimi ve bu süreçte piyasa risklerinin ölçümünde geliştirilen başlıca yöntemler incelenmiştir. Basit ve ileri yaklaşımlar olarak ikiye ayrılan yöntemler karşılaştırıldığında sermaye yeterliliği açısından ülkemizde basit yöntem avantaj sağlamaktadır. Fakat ileri yöntemler ise sundukları duyarlı sonuçlar ile riski sayısal ve anlaşılır hale dönüştürmektedir. Bu şekilde banka yönetiminde elde edilen sonuçlar karşılaştırma yapma, karar verme ve strateji geliştirme aracına dönüşmektedir. Ayrıca risklerin sayısallaştırılarak daha somut hale getirilmesi risk yönetim sürecinin bankanın geneline yayılmasını sağlayacak niteliğe dönüşmektedir. NECESSITY OF THE PROCESSES WHICH ARE USED IN THE MARKET RISK MEASUREMENT BY THE BANKS AS MANAGEMENT TOOL

The purpose of this thesis to emphasize using necessity of the processes which are used in the market risk measurement by the banks as management means.In this study; risks and risk management in the banking are preferenced first. At the banking the development of the risk measurement and the main processes in which the market risk measurement is developed are examined in this period. The simply process in Turkey advantages in terms of capital adequacy, if you compare the processes which consist of simply and advanced approaches.But the advanced processes resolve risk to numerical and intelligible meaning served by the selective results. As a result; the results obtained in that bank management like that change into means which are to compare, decide and make strategy.Also risk management period turns into a quality which is to provive spread in the bank in general by digitized risks to become more concrete.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Krizler; Kur Riski; Sigortacılık