Prenatal dönemdeki farklı etkenlerin yavru sıçanlarda mine defekti oluşumuna etkisinin histolojik olarak incelenmesi - Duman, Canan (My University, 2017)
Amaç: Kronik stres, bisfenol-A (BFA), amoksisilin veya lipopolisakkarid (LPS)enfeksiyonu gibi dört çevresel faktöre prenatal dönemde maruz kalmış sıçanlarınmandibular birinci molarlarının histolojik, immünohistokimyasal ve makroskobikolarak incelenmesi. Gereç ve Yöntem: 15 hamile sıçan, 4 deney grubu ve kontrololarak ayrılmıştır. kronik stres grubu prenatal 18. günden doğuma kadar 12:12aydınlık/ aydınlık ortama maruz bırakılmıştır. BFA grubu hamileliğin ilk günündendoğuma kadar oral yolla günlük 5μg/ kg BFA’ya maruz bırakılmıştır. Amoksisilingrubuna prenatal 18. günden doğuma kadar günlük 100mg/ kg amoksisilin enjekteedilmiştir. LPS enfeksiyonu grubuna prenatal 18. günde tek seferlik 125μg/ kgbakteriyal LPS enjekte edilmiştir. Postnatal 10. günde kontrol grubundan 7, diğergruplardan 10’ar yavru sakrifiye edilmiştir. Sol hemimandibulalardan alınan 3-μmkalınlığında kesitler hematoksilen-eozin(H&E) ve Gomori'nin tek aşamalı trikromboyası(GT) ile boyanmış ve ameloblast gelişim aşamalarındaki yoğunluklarınıdeğerlendirmek amacıyla anti-AMELX ve anti-AMBN tavşan primer antikorları ileinkübe edilmiştir. Sağ molarların yüzey morfolojileri stereomikroskopladeğerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm grupların AMELX (p=0.008, p=0.0001, p=0.009)ve AMBN (p=0.002, p=0.001, p=0.0001) immünekspresyonları bütün ameloblastgelişim fazlarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede zayıfbulunmuştur. H&E ve GT boyamada tüm deney gruplarında anormal mine matriksformasyonu gözlenmiştir. Morfolojik incelemede amoksisilin grubunda sarımtırakrenk değişikliği gözlenmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmayla prenatal dönemde maruzkalınan stres, BFA, amoksisilin ve enfeksiyonun mine formasyonunu etkileyebileceğigösterilmiştir.

Aim: Histologic, immunohistochemical and macroscopic evaluation of mandibularfirst molars of rats which were exposed to four environmental factors prenatally suchas chronic stres, bisphenol-A (BPA), amoxicillin or lipopolysaccharide (LPS)infection. Material-methods: 15 pregnant rats were divided into 4 experimentalgroups and control. Chronic stress group rats were exposed to a 12:12 light/ light cycle(LL) from day E18 until delivery. BPA group rats were orally administered daily5μg/ kg BPA from E1 until delivery. Amoxicillin group rats were daily injected100mg/ kg amoxicillin from day E18 until delivery. LPS infection group rats wereinjected 125μg/ kg bacterial LPS for once on E18. Seven pups from control and tenpups from other groups were euthanized on P10. 3-μm sections from lefthemimandibula were stained with hematoxylin-eosin (H&E) and Gomori's one steptrichrome staining (GT) and incubated with rabbit polyclonal antibodies to AMELXand to AMBN and staining intensity of ameloblast stages were evaluated. Surfacemorphology of right mandibular molars were eveluated with stereomicroscope.Results: AMELX (p=0.008, p=0.0001, p=0.009) and AMBN (p=0.002, p=0.001,p=0.0001) staining of all groups were significantly lower than control in eachdevelopmental stages of ameloblasts. Abnormal enamel matrix formation wasobserved in H&E and trichrome staining sections of all experimental groups.Yellowish coloration of amoxicillin group was observed in morphologic evaluation.Conclusions: This study investigates exposing to stress, BPA, amoxicillin andinfection prenatally may affect enamel formation.
Keywords: amoksisilin; amoxicillin; BFA; BPA; chronic stress; Diş hekimliği; enfeksiyon Enamel defects; infection; kronik stres; Mine defektleri; Pedodonti