Merkaptopropiyonik asit esaslı hidrojellerin hazırlanması ve imatibin’in salınım özelliklerinin incelenmesi - Vural, Betül (My University, 2024)
Kronik miyeloid lösemi (KML), beyaz kan hücrelerinin kanseri olup kemik iliğinde miyeloid hücrelerinin artması, düzensiz büyümesi ve bu hücrelerin kanda birikmesi ile karakterize edilen bir lösemi şeklidir. İmatinib ilacı bu kanserin tedavisinde kullanılan önemli bir ilaçtır. İlacın etkisini uzun süre ve etkili bir şekilde gösterebilmesi için ilacın kapsüllenmesinde kullanılan polimer ve ilaç salınım sistemi önemlidir. İlacın uzun süreli salınımı kanser tedavisinde istenen bir özelliktir. Çalışmamızda Merkaptopropiyonik asit esaslı polimerler hazırlanmış ve FTIR ve SEM ile karakterizasyon yapılmıştır. Çalışmamızın ilerleyen kısımlarında ilaç yükleme ve salınım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Model ilaç olarak Kronik miyeloid lösemi (KML)’de kullanılan bir anti kanser ilacı olan İmatinib kullanılmıştır. Yaptığımız ilaç yükleme ve salınım çalışmasını incelediğimizde İmatinib ilacının taşınması ve uzun süre salınması için uygun bir polimerik malzeme geliştirildiği görülmüştür. Hazırlamış olduğumuz bu polimer kanser hastaları için daha konforlu bir tedavi süreci sunarken, daha az maliyetli bir tedavinin de mümkün olabileceğini göstermektedir.

Chronic myeloid leukemia (CML) is a cancer of white blood cells characterized by the increase and irregular growth of myeloid cells in the bone marrow and their accumulation in the blood. Imatinib is an important drug used in the treatment of this cancer. The polymer used in the drug encapsulation and delivery system is important for the drug to show its effect effectively for a long time. Long-term release of the drug is a desired feature in cancer treatment. In our study, mercaptopropionic acid-based polymers were prepared and characterized with FTIR and SEM. Drug loading and release studies were carried out in the later parts of our study. Imatinib, an anti-cancer drug used in chronic myeloid leukemia (CML), was used as a model drug. When we examined the drug loading and release study we conducted, it was seen that a suitable polymeric material was developed for the transportation and long-term release of Imatinib. This polymer we prepared not only offers a more comfortable treatment process for cancer patients, ensuring a better patient experience, but also shows that a less costly treatment is possible.
Preparation of mercaptopropionic acid based hydrogels and investigation of release properties of imatibine
Keywords: Controlled release; Controlled release preparations; Drug Release; Drugs; Hidrojel Cancer; Hydrogel; Imatinib; İlaç Salınımı; İlaçlar; İmatinib; Kanser; Kontrollü salım sistemleri; Kontrollü salınım