A study on team roles and personality factors - Tunalı, Yusuf Can (My University, 2003)
Bu araştırmada Belbin'in Takım Rolleri ile Beş Faktör Kişilik Modeli arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Araştırmada Belbin’in takım rolleri envanteri ve Somer’in Beş Faktör Kişilik Envanteri (5FK) kullanılmıştır. Seksenli yılların başından beri Belbin’in takım rolleri konusundaki çalışmaları takım çalışması alanında önemli bir referans çalışması olarak kabul edilmektedir. Belbin, takımın her üyesinin bir role uygun olarak davranma eğiliminde olduğunu ve bu rollerin çoğunlukla kişilik özelliklerine bağlı olarak belirlendiğini iddia etmektedir. Belbin’in takım rolleri teorisi profesyonel uygulayıcılar tarafından büyük kabul görmüştür. Catell’in 16PF ve Saville ve Holdsword’ün OPQ kişilik envanterleri gibi kabul görmüş kişilik envanterleri de takım rolleri raporlarını oluşturmak için bu teoriden faydalanmışlardır. Ancak bazı araştırmacılar Belbin’in teorisinin sorunları olduğuna inanmaktadırlar. Bu çalışmada Özdenetim (conscientiousness), Yeniliğe açıklık (openness) kişilik özelliklerinin takım rolleri ile korelasyonu olmadığı bulunmuştur. Yumuşakbaşlılık (agreeableness) kişilik faktörünün Company worker, Chairman rolleri ile, Dışadönüklük (extraversion) kişilik faktörünün Chairman, Shaper, Plant, Monitor Evaluator, Team Worker and Completer Finisher takım rolleri ile , Duygusal Denge (emotional stability) kişilik özelliğinin Chairman ve Completer Finisher takım rolleriyle korelasyonu olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları Belbin’in teorisini kısmen desteklememektedir. In this study the relationship between Belbin's Team Roles and Five Factor Model of Personality are investigated. Belbin’s team roles self-perception inventory and Somer’s Five Factor Personality Inventory (5FK) are used. Since early eighties Belbin's concept of team roles has been one of the important milestones in teamwork. In his original research, Belbin claims that each member of a team has a tendency to act in one of eight different team roles. Belbin proposes that these roles are mostly defined by personality factors. Belbin’s theory on team roles is widely accepted and applied by practitioners. Even some well-known personality inventories such as Catell’s 16PF and Saville and Holdsworth’s OPQ use his theory in defining their team role reports. On the other hand, some researchers believe that Belbin's theory has biases. This study indicated that conscientiousness and openness personality factors do not have significant correlations with team roles. Agreeableness personality factor has significant correlation with Company worker and Chairman team roles. Extraversion personality factor has significant correlations with Chairman, Shaper, Plant, Monitor Evaluator, Team Worker and Completer Finisher team roles. Emotional stability personality factor has significant correlations with Chairman, and Completer-finisher team roles. The result of this study partially supports Belbin’s theory.
Keywords: Genel yönetim; Organizasyon ve finansman; Örgütsel Davranış