Etkileşimsel ve dönüşümsel liderlik tarzlarının izleyicilerinin örgütsel güç algısı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma - Gündüz, Yusuf (My University, 2015)
Bu araştırmada, sivil havacılık sektöründe yer hizmetleri ilk kademe yöneticilerin sahip olduğu liderlik tarzlarından, etkileşimsel liderlik ve dönüşümsel liderlik tarzlarının çalışanların örgütsel güç algıları boyutlarından sert ve yumuşak güç algıları ve ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, meşru güç, uzmanlık gücü, karizmatik güç ve bilgiye dayalı güç arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma A grubu çalışma ruhsatına sahip bir yer hizmetleri işletmesinin yolcu hizmetleri bölümünde görev alan 238 yolcu hizmetleri memurundan veri toplanarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Çok Değişkenli Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Güç Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Anket sonucunda elde edilen verilerin analizi için SPSS 19.0 for Windows Paket kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde, Frekans Analizi, Cronbach Alpha Güvenilirlik Analizi, Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda, etkileşimsel liderlik tarzı ile yumuşak güç algısı arasında pozitif yönlü, zayıf bir ilişki tespit edilirken, sert güç algısı arasında bir ilişki bulunamamıştır. Yöneticilerin sahip oldukları etkileşimsel liderlik tarzı ile izleyenler (çalışanlar) tarafından algılanan yumuşak güç temeli arasında pozitif yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki tespit edilirken, sert güç temeli arasında bir ilişki bulunamamıştır. Dönüşümsel liderlik tarzı ile izleyenler tarafından algılanan sert güç temeli arasında orta derecede, yumuşak güç temeli ile arasında da kuvvetli, pozitif yönlü ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Yöneticilerin sahip oldukları etkileşimsel liderlik tarzı ile zorlayıcı güç bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Yöneticilerin sahip oldukları etkileşimsel liderlik tarzı ile ödüllendirme gücü, karizmatik güç ve uzmanlık gücü arasında düşük, pozitif yönde, anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Meşru güç ve bilgiye dayalı güç arasında çok düşük, pozitif yönde ve p<0,05 düzeyinde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Yöneticilerin sahip oldukları dönüşümsel liderlik tarzı ile meşru güç, uzmanlık gücü, karizmatik güç ve ödüllendirme gücü arasında kuvvetli, zorlayıcı güç ile arasında düşük ve bilgiye dayalı güç arasında orta derecede, pozitif yönde ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir.

In that study, the relationship between the first stage managers’ transactional and transformational leadershıip styles and employee perceptions of organizational power of the dimension of the hard and soft power perceptions and the the relationship between the first stage managers’ transactional and transformational leadership styles and reward power, coercive power, legitimate power, expertise power, charismatic power and power based on knowledge was investigated. Study involved data collected from 238 passenger service officer who work in a ground services company which has A group operating license. Datas collected from Personal Information Form, Multivariate Leadership Scale and Organizational Power Perception Scale. For the analysis of data obtained from the survey SPSS 19.0 for Windows was used. In the analysis of data obtained from the survey results Frequency Analysis, Cronbach Alpha Reliability Analysis, Factor Analysis, Correlation Analysis, Regression Analysis and One Way ANOVA are used. Results obtained from the survey showed that there is a weak and positive relationship between transactional leadership style and the perception of soft power but there is no relationship between transactional leadership style and the perception of hard power. There is a medium relationship between managers’ transformational leadership styles and the workers’ perception of hard power and there is a strong and positive relationship between managers’ transformational leadership styles and the workers’ perception of soft power. There is no significant relationship between managers’ transactional leadership styles and coercive power. There is a weak significant possitive relationship between managers’ transactional leadership styles and reward power, charismatic power and expertise power. That is indicated that power based on knowledge and legitimate power has a weak, possitive and p˂0,05 level relationship.There is a strong relationship between managers’ transformational leadership style and legitimate power, expertise power, charismatic power and reward power and there is a medium and possitive significant relationship between managers’ transformational leadership style and coercive power.
Keywords: İnsan kaynakları; İşletme; Liderlik; Yönetim