Sporcularda vücut tipi, beslenme alışkanlığı, diş çürüğü ve tas1r3 tat reseptörü polimorfizmleri arasındaki ilişkilerin saptanması - Sercan, Canan (My University, 2017)
ÖZETAmaç: Çalışmamızda kısa ve uzun mesafe koşucularda vücut tipi, beslenme alışkanlığı vediş çürüğü oluşumunda TAS1R3 geni rs307355 ve rs35744813 polimorfizmlerinin etkisiniaraştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda ektomorf ve mezomorf vücut tipine sahip 18-25 yaş arası30 atlet seçildi. rs307355 ve rs35744813 genotiplendirmesinde PZR ve Sanger dizilimimetodu kullanılmıştır. Beslenme alışkanlıkları anemnez formu ile diş çürük tespiti ise DMFTindeks ölçeği ile belirlenmiştir.Bulgular: Her iki bölgede TT ve CC genotiplerinin sayı ve yüzdeleri sırasıyla 5 (% 17) ve25 (% 83) olarak bulunmuştur. T ve C allelleri için allelik dağılım sırasıyla 10 (% 17) ve 50(% 83) oranlarında bulunmuştur. 26 (%87) sporcu alkol kullanmadığını, 4 (%13) sporcu isenadiren tükettiklerini bildirmiştir. 17 (%57) sporcu az miktarda çay- kahve ve şekertükettiğini, 13 (%43) sporcu ise çok miktarda tükettiğini belirtmiştir. Endüstriyel ürüntüketiminde ise 12 (%40) sporcu az tükettiğini, 18 (%60) sporcu ise çok tükettiğini beyanetmiştir. 17 (%57) sporcu az miktarda tatlı yeme sıklığı, 13 (%43) sporcu ise çok miktardatatlı yediğini bildirmiştir. DMF-T verileri incelendiğinde çalışma grubumuzda 0- 11 arasındadeğişkenlik gösteren bulguya rastlanmıştır.Sonuçlar: DMF-T değerinin genotipler ile karşılaştırıldığında herhangi bir ilişkininsaptanmadığı görülmüştür. Aynı şekilde çalışma grubumuzda ilgili polimorfizmler ile yemekalışkanlığı, vücut tipi ile herhangi bir ilişkiye saptanmamıştır. Bulgularımızın doğrulanmasıiçin, ilgili polimorfizmlerin etkisine odaklanan daha geniş prospektif çalışmalar yapılmasıtavsiye edilmektedir.Anahtar Sözcükler: TAS1R, rs307355, rs35744813, diş çürüğü, beslenme alışkanlıkları

ABSTRACTIntroduction: We aimed to investigate the effects of TAS1R3 rs307355 and rs35744813polymorphisms in body type, feeding habits and tooth decays runners.Materials and Methods: 30 athletes, aged between 18-25, with ectomorph andmesomorphic body types were selected. PCR and Sanger sequencing methodolgy was usedfor genotyping. Nutritional habits were determined by questionaire and tooth decay wasdetermined by DMF-T index scale.Results: The numbers and percentages for TT and CC genotypes were 5 (17%) and 25(83%) respectively. The allelic distribution for T and C allelles was found to be 10 (17%)and 50 (83%) respectively. 26 (87%) athletes did not use alcohol and 4 (13%) athletes. 17(57%) of the athletes consumed small amount of tea and sugar, 13 (43%) athletes consumeda lot. 12 (40%) athletes consumed less and 18 (60%) athletes consumed too much industrialproducts. 17 (57%) athlete consume sweet in a small amount, while 13 (43%) athletesreported that they consume a lot. When DMF-T data were examined, values ranged from 0 to11.Conclusions: When DMF-T values were compared with the genotypes, no relation wasfound. There was no relation between the polymorphisms and eating habits; and with bodytype. In order to confirm our findings, it is recommended that larger prospective studiesdepending on the effect of the relevant polymorphisms need to be carried out.Key Word : TAS1R3, rs307355, rs35744813, tooth decay
Keywords: Ağız ve diş sağlığı; Beslenme; beslenme alışkanlıkları TAS1R3; diş çürüğü; rs307355; rs35744813; Sporcular; TAS1R; tooth decay