Türkçe öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunların, sorunlara yönelik eleştiri ve önerilerin sosyal medya üzerinden incelenmesi - Saraçoğlu, Kübra (My University, 2020)
Sosyal medya, özellikle Facebook’taki gruplar meslektaşlar arasında iletişim kurma, yardımlaşma ve yeniliklerden haberdar olma gibi olanakları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada pek çok görev ve sorumluluğa sahip Türkçe öğretmenlerinin Facebook üzerinden karşılaştıkları sorunların ve sorunlara dair soru, öneri ve eleştirileri incelenmiştir. Bu doğrultuda hem mevcut durumu görme hem de lisans eğitimi dâhil olmak üzere devam eden veya geliştirilecek yeni programlara bilgi ve dayanak sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmanın problem cümlesi “Türkçe öğretmenlerinin meslek ve alanlarına dair öneri, eleştiri veya soruları nelerdir?” şeklindedir. Araştırmanın amacı doğrultusunda Facebook’ta Türkçe öğretmenlerinden oluşturulan bir grup rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Ağustos 2018 paylaşımları toplanmış ve bunun sonucunda 1 Eylül 2015 ile 31 Ağustos 2018 tarihleri arasında 36 aylık süredeki 8.372 paylaşım araştırma inceleme nesnesini oluşturmuştur. Araştırmada durum çalışması modeli kullanılmıştır. Araştırma inceleme nesneleri doğal ortamda toplanmıştır. Grup üyelerinin paylaşımlarda belirttikleri soru, eleştiri ve önerileri durum olarak kabul edilmiş, buradan yol çıkarak elde edilen veriler içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Türkçe öğretmenleri sırasıyla “dil bilgisi ve dil bilgisi öğretimi” (3.560), “temel dil becerilerini geliştirme” (2.079), “okul içi etkinlikler” (979), “kelime öğretimi” (632), “mesleki gelişim” (452), “ölçme ve değerlendirme” (392), “ders materyalleri” (388) “projeler” (250) temalarında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmuşlardır.Görevdeki öğretmenlerin soru ve tartışmaları sahadan dönüt alma adına çok önemlidir. Akademisyenler, MEB’deki yöneticiler ve genel program tasarımcıları için de bu tarz bulgu ve dönütler oldukça mühimdir. Araştırma sonucunda sosyal medya üzerinden öğretmen gruplarının paylaşımları düzenli taranarak ulaşılan bilgilerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerin işlevsel bir biçimde planlanmasında etkin kullanılması önerilmiştir. Bu da doğrudan sahadaki uygulayıcıların düşünceleriyle şekillenen işlevsel bir eğitim programlamasına imkân sağlayacaktır.

Social media, especially groups on Facebook, is of great importance in terms of opportunities such as communication between colleagues, cooperation and being aware of innovations. In this study, the questions, suggestions and criticisms of the problems and problems faced by Turkish teachers who have many duties and responsibilities on Facebook were examined. In this direction, it is aimed to provide information and basis for both ongoing or to be developed new programs, including both seeing the current situation and undergraduate education. The problem sentence of the study is What are the suggestions, criticisms or questions of Turkish teachers about their profession and fields? It shaped. In line with the purpose of the study, a group of Turkish teachers on Facebook was selected by random sampling method. The August 2018 posts were collected and as a result, 8,372 shares over a 36-month period between September 1, 2015 and August 31, 2018 formed the research study object. The case study model was used in the study. Research study objects were collected in natural environment. The questions, criticism and suggestions of the group members in the posts were accepted as the situation, and the data obtained from this point were analyzed with content analysis. According to the results of the research, Turkish teachers consulted with each other mostly about grammar and grammar teaching (3560), developing basic language skills (2079), in-school activities (979), vocabulary teaching (632), professional development (452) exchanged information on measurement and evaluation (392), course materials (388), projects (250).The questions and discussions of the teachers on duty are very important in terms of getting feedback from the field. Such findings and feedback are also very important for academicians, administrators in the Ministry of National Education and general program designers. As a result of the research, it was suggested that the information obtained by regularly scanning the shares of teacher groups on social media, should be used effectively in planning pre-service and in-service trainings functionally. This will allow for a functional training programming directly shaped by the thoughts of practitioners in the field.
Keywords: Education; Eğitim; facebook group; facebook grubu; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Turkish; Turkish education; Türkçe; Türkçe eğitimi Turkish teacher; Türkçe öğretmeni