Yalancı büküm yöntemi ile tekstüre tekniğinde dıştan sürtünmeli başlıklarla üretilen ipliklerin çeşitli özelliklerinin incelenmesi - Ulutaş, Fatih Mehmet (My University, 2005)
Yalancı büküm tekstüresinde dıştan sürtünmeli başlıklarla üretim yapan iki farklı tekstüre teknolojisi belirlenerek (BARMAG friksiyonlu (diskli) tekstüre ve MURATEC nip-twist tekstüre), sıcaklık ve çekim değerleri her iki yönde (±) değiştirilmiş, bu değişikliklerin tekstüre iplik üzerindeki etkileri ve üretim teknolojisinden kaynaklanan farklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada sonuçların sağlıklı olması için, 75/ 36 Denier, 100/ 36 Denier ve 150/ 36 Denier olmak üzere 3 farklı denierde, 3’er adet farklı poy bobininden faydalanılmıştır. Elde edilen tekstüre ipliklere, standart üretimde hangi testler yapılıyor ve hangi işlemler uygulanıyorsa, aynı şartlar altında bu testler ve işlemler uygulanmıştır. BARMAG FK6M-1000 ve MURATEC 33H makinelerinde, çalışma için özel olarak belirlenen referans üretim değerlerinde imal edilen tekstüre ipliklerin testlerinden elde edilen sonuçlara göre, %Uzama, Mukavemet (g/ denier), %EK (Kıvrım Kısalması), %KK (Kıvrım Elastikiyeti) ve %KÇ (Kaynama Çekme) değerlerinde uygulanan student-t testine göre anlamlı farklar tespit edilmiştir. Aynı laboratuar testlerinden elde edilen Denier değeri ve %KB (Kıvrım Kalıcılığı) değerlerinde uygulanan student-t testine göre fark anlamsız olarak tespit edilmiştir. Sıcaklık artışında %EK (Kıvrım Kısalması), %KK (Kıvrım Elastikiyeti), %KB (Kıvrım Kalıcılığı) değerlerinin arttığı, %KÇ (Kaynama Çekme) değerinin düştüğü, sıcaklık düşüşünde ise bunun tersinin gerçekleştiği gözlenmiştir. Çekim değeri artışında ise Denier ve %Uzama değerlerinin düştüğü, çekimin düşmesi ile bu değerlerin arttığı gözlenmiştir. Mukavemet (g/ denier) değerinin ise genel olarak her iki parametre değişikliğinde de anlamlı bir farkı gözlenmemiştir. EYLÜL, 2005Fatih Mehmet ULUTAŞ

In this study; two different Technologies (BARMAG FK6M-1000 and MURATEC 33H) which are used for false-twist texturing techniques were determined and their various effects on texturing yarns were tried to be found. There had to be pay attention to POY for getting the best results. Minimization of the results provided by 3 different POY bobbins for each denier and filament that was used. All the same testing methods was used on the trial bobbins which were used on standard texturing yarns. The results of testing methods gave opinions about these machinery technologies and their products. After the reference texturing parameters used on Barmag and Muratec machineries, some of difference had been determined by the student-t test at %CC (Crimp Contraction), %CM (Crimp Module), % Shrinkage, % Elongation and Tenacity (g/ denier), what means “significant”. %CC (Crimp Contraction), %CM (Crimp Module), %CS (Crimp Stability) value increased, % Shrinkage value decreased when high temperatures applicated to the first heater. While the temperature decreased; %CC (Crimp Contraction), %CM (Crimp Module), %CS (Crimp Stability) values decreased, % Shrinkage value increased. Denier and %Elongation values decreased when draw ratio increased. When different parameters were used at first heater and draw ratio, the results of the changes was observed “not significant” by the, student-t test, at the values of tenacity (g/ denier). EYLÜL, 2005Fatih Mehmet ULUTAŞ
Keywords: İplikler