Süreç iyileştirme ve bir uygulama - Eroğlu, Cihan (My University, 2006)
Gelişen ve değişen dünyada müşteri talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılayarak başarıya ulaşmak firmaların en büyük amacı olmuştur. Bu amaçla olumlu yönde sürekli değişimi yakalamak, işletmeler için zorunlu hale gelmiş ve birbirleri arasında kıyasıya bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Doğru yönetim sistemlerinin uygulanması, işletmelerin içinde bulundukları bu yarışta başarıya ulaşmaları ve bu başarının devamlılığını sürdürmeleri için büyük önem taşır. İşletmeler müşterileri için faydalı çıktılar oluşturma amacıyla süreçlerini en iyi şekilde analiz edip yönetmek zorundadırlar. Bu tez çalışmasında; süreç yönetimi kavramı ve süreç iyileştirme kavramları çeşitli yönleri ile teorik ve pratik olarak ele alınmış, bir çorap üretim firmasında süreç iyileştirme üzerine uygulama yapılmıştır. Yapılan çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; süreç kavramı, süreçlerin sınıflandırılması ve süreçleri oluşturan temel unsurlar üzerinde duruldu. İkinci bölümde; süreç yönetimi kavramı içinde barındırdığı bütün unsurlar ile incelenmeye çalışıldı. Bu bağlamda, süreç yönetimi kavramı, tarihsel gelişimi ve ortaya çıkış nedenleri, yönetim sistemleri ile arasındaki ilişkiler üzerinde duruldu. Üçüncü bölümde; süreç iyileştirme kavramı, iyileştirilecek sürecin tespiti, analizi, sorunların tespiti ve çözüm yolları incelenmiştir. Kabul görmüş süreç iyileştirme yöntemleri bu bölüm içerisinde yer alır. Dördüncü bölümde; teorik çerçevede elde edilen bilgiler ve kıyaslama sonuçlarından yararlanılarak bir çorap üretim firmasında uygulama yapılmıştır. Bu bölümde uygulama nedenleri, sorunların tespiti, analizi ve çözüm yolları ayrıntılı olarak incelenmiş ve uygulamanın yapıldığı firmadaki çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın beşinci ve son bölümde ise; sekiz aylık çalışma sonucunda gelinen nokta değerlendirilmiştir. Yapılan süreç iyileştirme çalışmaları sonucunda; kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması sağlandığı için maliyetler düşmüş, aynı zamanda müşterilerden gelen şikayetlerin birçoğu ortadan kalkmıştır.

Gelişen ve değişen dünyada müşteri talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılayarak başarıya ulaşmak firmaların en büyük amacı olmuştur. Bu amaçla olumlu yönde sürekli değişimi yakalamak, işletmeler için zorunlu hale gelmiş ve birbirleri arasında kıyasıya bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Doğru yönetim sistemlerinin uygulanması, işletmelerin içinde bulundukları bu yarışta başarıya ulaşmaları ve bu başarının devamlılığını sürdürmeleri için büyük önem taşır. İşletmeler müşterileri için faydalı çıktılar oluşturma amacıyla süreçlerini en iyi şekilde analiz edip yönetmek zorundadırlar. Bu tez çalışmasında; süreç yönetimi kavramı ve süreç iyileştirme kavramları çeşitli yönleri ile teorik ve pratik olarak ele alınmış, bir çorap üretim firmasında süreç iyileştirme üzerine uygulama yapılmıştır. Yapılan çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; süreç kavramı, süreçlerin sınıflandırılması ve süreçleri oluşturan temel unsurlar üzerinde duruldu. İkinci bölümde; süreç yönetimi kavramı içinde barındırdığı bütün unsurlar ile incelenmeye çalışıldı. Bu bağlamda, süreç yönetimi kavramı, tarihsel gelişimi ve ortaya çıkış nedenleri, yönetim sistemleri ile arasındaki ilişkiler üzerinde duruldu. Üçüncü bölümde; süreç iyileştirme kavramı, iyileştirilecek sürecin tespiti, analizi, sorunların tespiti ve çözüm yolları incelenmiştir. Kabul görmüş süreç iyileştirme yöntemleri bu bölüm içerisinde yer alır. Dördüncü bölümde; teorik çerçevede elde edilen bilgiler ve kıyaslama sonuçlarından yararlanılarak bir çorap üretim firmasında uygulama yapılmıştır. Bu bölümde uygulama nedenleri, sorunların tespiti, analizi ve çözüm yolları ayrıntılı olarak incelenmiş ve uygulamanın yapıldığı firmadaki çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın beşinci ve son bölümde ise; sekiz aylık çalışma sonucunda gelinen nokta değerlendirilmiştir. Yapılan süreç iyileştirme çalışmaları sonucunda; kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması sağlandığı için maliyetler düşmüş, aynı zamanda müşterilerden gelen şikayetlerin birçoğu ortadan kalkmıştır. ÖZET Gelişen ve değişen dünyada müşteri talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılayarak başarıya ulaşmak firmaların en büyük amacı olmuştur. Bu amaçla olumlu yönde sürekli değişimi yakalamak, işletmeler için zorunlu hale gelmiş ve birbirleri arasında kıyasıya bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Doğru yönetim sistemlerinin uygulanması, işletmelerin içinde bulundukları bu yarışta başarıya ulaşmaları ve bu başarının devamlılığını sürdürmeleri için büyük önem taşır. İşletmeler müşterileri için faydalı çıktılar oluşturma amacıyla süreçlerini en iyi şekilde analiz edip yönetmek zorundadırlar. Bu tez çalışmasında; süreç yönetimi kavramı ve süreç iyileştirme kavramları çeşitli yönleri ile teorik ve pratik olarak ele alınmış, bir çorap üretim firmasında süreç iyileştirme üzerine uygulama yapılmıştır. Yapılan çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; süreç kavramı, süreçlerin sınıflandırılması ve süreçleri oluşturan temel unsurlar üzerinde duruldu. İkinci bölümde; süreç yönetimi kavramı içinde barındırdığı bütün unsurlar ile incelenmeye çalışıldı. Bu bağlamda, süreç yönetimi kavramı, tarihsel gelişimi ve ortaya çıkış nedenleri, yönetim sistemleri ile arasındaki ilişkiler üzerinde duruldu. Üçüncü bölümde; süreç iyileştirme kavramı, iyileştirilecek sürecin tespiti, analizi, sorunların tespiti ve çözüm yolları incelenmiştir. Kabul görmüş süreç iyileştirme yöntemleri bu bölüm içerisinde yer alır. Dördüncü bölümde; teorik çerçevede elde edilen bilgiler ve kıyaslama sonuçlarından yararlanılarak bir çorap üretim firmasında uygulama yapılmıştır. Bu bölümde uygulama nedenleri, sorunların tespiti, analizi ve çözüm yolları ayrıntılı olarak incelenmiş ve uygulamanın yapıldığı firmadaki çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın beşinci ve son bölümde ise; sekiz aylık çalışma sonucunda gelinen nokta değerlendirilmiştir. Yapılan süreç iyileştirme çalışmaları sonucunda; kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması sağlandığı için maliyetler düşmüş, aynı zamanda müşterilerden gelen şikayetlerin birçoğu ortadan kalkmıştır. ABSTRACT The most important aim of the companies is to accomplish by providing demands and expectations of the customers in the devoloping World. To catch a continuous changing in a pozitive direction is necessary for the all companies and in the result of this very hard competition occured among them. Implementation of the right manegement systems are very important in order to reach a success and continuity in this competition. It is also necessary for the companies, to analize and manage the all processes with the aim of reaching to most usefull outputs. The concept of process manegement and process improvement were studied theoratically and practically in this study, and improved part was implemented in a socks company This study consists of five main subjects. In the first part, process concept, categorization of processes, and the main components of processes were studied. In the second part , concept of process manegement and its components were analized. At this point, its historical development, occuring reasons and relations with the other manegement systems were discussed. In the third part, concept of process improvement, determination and analyzing of process, determination of problems and its solutions were examined. And also, accepted and proofed process improvement sytems of past years were studied at this part. In the forth part, it was implemented to a socks company by using the theoratical data and comparison results. And also, implementation reasons, determination and analyzing of problems and its solution ways were searched deeply. Works of the implemented company are also in this part. In the final part, fifth part, of the study, results of the work of eight months were eveluated. As a result of process improvement; it was provided that all the sources were used efficently and costs were decreased. And also, all the customer complaints were disappeared.
Keywords: Süreç Yönetimi; Toplam Kalite Yönetimi