İş-aile çatışmasının iş stresi ve iş tatminine etkisi : Türkiye Havayolu Pilotları Derneği üyeleri üzerine bir araştırma - Adiller, Leyla (My University, 2011)
atışması, İş Stresi, İş Tatmini ÖZET İŞ-AİLE ÇATIŞMASININ İŞ STRESİ VE İŞ TATMİNİNE ETKİSİ: TÜRKİYE HAVAYOLU PİLOTLARI DERNEĞİ ÜYELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Çalışmada, İş-Aile Çatışmasının İş Stresi ile İş Tatmini değişkenleriyle ilişkisi ve İş-Aile Çatışmasının İş Stresi ile İş Tatmini düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmektir. İş-Aile Çatışması değişkeni, İş Aile Çatışması ve Aile İş Çatışması olmak üzere iki alt boyuta sahiptir. Aynı şekilde İş Tatmini değişkeni, Dışsal İş Tatmini ve İçsel İş Tatmini olmak üzere iki alt boyuttan oluşmaktadır. Çalışmanın bir diğer değişkeni olan İş Stresi ise tek boyutludur. Çalışmanın amacı doğrultusunda Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’ne üye olan pilotlara gönderilen anket formları ile elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, İş-Aile Çatışması alt boyutları ile İş Stresi arasında pozitif bir ilişki, İş Aile Çatışması ile Dışsal İş Tatmini arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Diğer yandan, Aile İş Çatışması ile Dışsal İş Tatmini arasında ve İş-Aile Çatışması alt boyutları ile İçsel İş Tatmini arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Work-Family Conflict, Work Stress, Job Satisfaction

THE EFFECT OF WORK-FAMILY CONFLICT ON WORK STRESS AND JOB SATISFACTION: RESEARCH ON TURKEY AIRLINE PILOTS’ ASSOCIATION This study is designed to clarify the relationship between Work-Family Conflict and Work Stress and the relationship between Work-Family Conflict and Job Satisfaction. Also, the effects of Work-Family Conflict on Work Stress and Job Satisfaction were investigated. Work-Family Conflict scale consists of two subscales: Work Family Conflict and Family Work Conflict. Also, Job Satisfaction scale has two subscales: Extrinsic Satisfaction and Instrinsic Satisfaction. Furthermore, Work Stress is one dimensional scale. The research data was collected from the members of Turkey Airline Pilots’s Association. The result of this study reveals that, work family conflict and family work conflict have positive effects on work stress. Work family conflict have negative effects on extrinsic satisfaction, while there has been no significant relationship between family work conflict and extrinsic satisfaction. Finally, hasn’t been found significantly relations between work-family conflict and instrinsic satisfaction.
Keywords: Çatışma; İş Stresi; İş Tatmini; Rol Çatışması