Siyahbaşlı Merinos (Alman Siyahbaşlı Et x Karacabey Merinosu $G _1$) koyunların döl verimi, kuzularda büyüme ve yaşama gücü özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu çalışma, Bandırma Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Koyunculuk ünitesinde yetiştirilen Siyahbaşlı Merinos (Alman Siyahbaşlı Et x Karacabey Merinosu $G _1$) et tipi koyunların döl verim özellikleri, kuzularda büyüme ve yaşama güçlerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini 240 baş Siyahbaşlı Merinos koyun ile bunlardan doğan 274 baş erkek ve dişi kuzu oluşturmuştur. Siyahbaşlı Merinos et tipi koyunlarda ortalama koçaltı koyun başına doğan kuzu sayısı (KKDK), doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı (DKDK), ikizlik oranı, gebelik süresi sırasıyla; 1.14, 1.46, %45.7 ve 146.63 gün’dür. Kuzularda ortalama doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı, altıncı ay ve bir yaş canlı ağırlığı, sütten kesime kadar günlük canlı ağırlık artışı sırasıyla 4.01, 30.29, 38.55, 44.63 kg ve 291.66 g’dır. Kuzuların doğum ağırlığı ve sütten kesim ağırlığı üzerine ana yaşı, doğum yılı, doğum tipi ve cinsiyetin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.01).

The current study was conducted in order to investigate fertility traits, growth and survival ability Blackhead Merino (German Blackhead Mutton x Karacabey Merino $B _1$) Crossbred Sheep. In this study, 240 Blackhead Merino (German Black Head Mutton x Karacabey Merino $B _1$) crossbred ewe and 274 male and female lambs were used. Average fecundity, fertility, twinning rate and gestation length in Blackhead Merino ewes was 1.14, 1.46, 45.7 % and 146.63 day, respectively. Average birth, weaning weight, $6^ { th}$ month weight, yearling weight and daily weight gain for Blackhead Merino lambs were 4.01, 30.29, 38.55, 44.63 kg and 291.66 g, respectively. The effect of dam’s age, birth year, birth type and sex on the birth weight, weaning weight, daily weight gain and weaning were found significant (P<0.01).
Fertility traits, survival rate and growth characteristics of Crossbred Blackhead Merino (German Black Head Mutton x Karacabey Merino $B _1$) ewes
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Biyoloji; Entomoloji; Veterinerlik