Metal iş kolunda meydana gelen iş kazaları ve iş kazalarının oluşturduğu kayıpların ekonomik yönden analizi - Demir, Engin (My University, 2009)
METAL İŞ KOLUNDA MEYDANA GELEN İŞ KAZALARI VE İŞ KAZALARIN OLUŞTURDUĞU KAYIPLARIN EKONOMİK YÖNDEN ANALİZİ İş kazası “Belirli bir zarar veya yaralanmaya yol açan, önceden planlanmamış beklenmedik bir olay” şeklinde ve “çoğu zaman yaralanmalara, makine ve teçhizatın zarara uğramasına veya üretimin bir süre durmasına yol açan olay” olarak tanımlanmıştır[2]. İş güvenliğinin sağlanamaması başta iş kazaları olmak üzere bir çok olumsuzluğu beraberinde getirir. İşçiler ölür, yaralanır veya sakatlanır, makineler zarar görür, malzeme ve ekipmanlar kaybedilir. Bu durum sonunda işçi, işveren ve devleti temsil eden çeşitli kurumlar arasında hukuksal sorunların çıkmasına neden olur. Tezde SSK iş kolları cetveline göre tanımı yapılan 25 metal iş kolunda karşılaşılan iş kazaları incelenerek elde edilen istatistiksel sonuçlardan dolaylı ve dolaysız maliyetler tespit edilmiştir. Ayrıca bu çalışma ile iş güvenliğini sağlama maliyeti ile iş kazaları arasındaki ilişki çıkarılarak maliyetler hesaplanmıştır. Çalışmamızda toplam iş kazalarının %23’nün metal iş kolunda meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu oran da ciddiye alınacak büyük bir rakamdır. Ülke ekonomisinin önemli bir kısmı sosyal güvenlik harcamalarına gitmektedir. Çalışmamızda metal iş kolunda meydana gelen kazalar neticesindeki maliyetler rakamsal olarak ortaya konmuştur. İş kazalarından dolayı sağlanan yardımlar ve diğer maliyetler de göz önüne alındığında Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)’nın %0,4 gibi bir payı iş kazaları maliyetlerine gitmektedir. Metal iş kolları üzerine yapılan bu çalışma sonucunda metal iş kolları faaliyet alanları ve iş kazası riskleriyle iş kazası maliyetlerin saptanması yapılıp önlemlerinin alınması daha kolay olacaktır.

WORK ACCIDENTS IN METAL INDUSTRY AND THEIR ECONOMIC ANALYSIS Work accident İs defined as “An unexpected unplanned event causing a certain damage or injury” and “any event usually causing injuries, damage in machinery and equipage or halt of production for a while”. Failure in ensuring occupational health brings along many negative situations particularly occupational accidents. Employees become injured or disabled, machines are damaged and materials and equipments are lost. Such a situation eventually leads to occurrence of some legal problems between various institutions representing employee, employer and state. In this study, work accidents, as defined in accordance with Social Insurance Organization (SSK) regulations, in 25 metal sub-sectors are analyzed and, direct and indirect costs are determined. It is observed that 23% of all occupational accidents occur in metal industry. A significant part of Turkey’s economy is spent on social security expenditures. Costs of work accidents in metal industry are shown in figures. Considering the services provided and other related costs, a great amount of Gross National Product (GSMH) is used to %0,4 meet the costs of occupational accidents. As a result of this study, it will be possible to estimate the work accident risks and their costs and to take measures more easily
Keywords: İş Kazaları; Metal Eğitimi