KURUMLAR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN SERMAYE ŞİRKETLERİNDE TAM BÖLÜNME - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Tam bölünme bir sermaye şirketinin tasfiyesiz olarak infisah etmek suretiyle bütün mal varlığını, alacaklarını ve borçlarını iki veya daha fazla tam mükellef sermaye şirketine devretmesi ve karşılığında devredilen şirketinin ortaklarına devralan sermaye şirketinin sermayesini temsil eden iştirak hisselerinin verilmesidir. Tam bölünme, temelde Türk Ticaret Kanunu'nda tanımlanmış olan ancak ortaya çıkardığı vergisel sonuçlar dikkate alınarak Kurumlar Vergisi Kanunu'nda da düzenleniş bir müessesedir. Bu çalışmada ilk olarak Türk Ticaret Kanunu'nun tam bölünme hakkındaki hükümlerine kısaca değinildikten sonra Kurumlar Vergisi Kanunu bakımından tam bölünmenin esasa ve usule ilişkin koşulları ele alınmış, ardından özellik arz eden konulara değinilmiştir.

The full demerger is the dissolution of a stock corporation without liquidation by means of complete transfer of its assets, credits and debts to two or more fully amenable stock corporations and in return, to give the participation stock of the predecessor corporations to the shareholders of the dissolved corporation. Full demerger has mainly been regulated under the Turkish Commerce Code; it has also been regulated under the Corporate Tax Code due to its tax related consequences. In this work, the provisions under the Turkish Commerce Code concerning full demerger have been briefly discussed; and secondly, substantial and procedural conditions of full demerger under the Corporate Tax Code and relevant significant issues have been examined.
FULL DEMERGER OF STOCK CORPORATIONS IN TERMS OF THE CORPORATE TAX CODE
Keywords: İktisat; İşletme