Türkiye’de tarım sektöründe kadın istihdamı (bölgesel temelde bir inceleme) - Dilek, Duygu (My University, 2013)
Kadınlar, kalkınmanın imkânlarından yeterli payı alamamaktır. Kadının, işsizliğin yaygın, eğitim ve sağlık hizmetlerinin sınırlı ve dengesiz dağıldığı az gelişmiş ülkelerde kırsal alanlardaki durumu, konumu ve sorunları ise daha dikkat çekicidir. Kırsal alandaki kadın, üretim ve ev işlerini birlikte yapmakta, ancak başta sosyal güvenlik olmak üzere çalışma yaşamı ile ilgili ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu grup içerisinde kadın işçiler yüklenmek durumunda kaldıkları sorumluluklarından dolayı, daha da ağır koşullarla karşı karşıyadır. Gezici veya geçici tarım işçisi olarak çalışan ailelerde, aile bireylerinin bir ya da birkaçı aynı anda tarım işçisi olarak çalışmakta ve aile geçimini karşılamaya çaba göstermektedir. Genellikle ya işleyecek toprağı bulunmayan veya yetersiz toprağa sahip olan ya da çeşitli nedenlerle bu toprakları işleyemeyen aileler iş gücü talebi yoğun olan yerlere giderek gezici veya geçici tarım işçiliği yapmaktadır. Gezici veya geçici konumda çalışan kadın tarım işçileri tarımsal uğraşılarının yanı sıra, ev içi rolleri açısından da ağır bir sorumluluk altındadır. Bir yandan ailenin günlük yaşam gereksinimlerini yerine getirmeye çalışırken bir yandan da aile ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla gezici veya geçici tarım işçiliği yapmaktadırlar. Tarımda gezici veya geçici olarak çalışan tarım işçileri hakkında sayısal bilgi vermek kolay değildir. Çünkü bunlar, içinde bulundukları çalışma ve yaşam koşulları, eğitim düzeyi, örgütlenme vb. özellikler açısından bir araya gelerek haklarını arayabilecek olanaklardan yoksundurlar. Türkiye’nin değişik yörelerine giden gezici ve geçici tarım işçileri grup, birey veya aile olarak çalıştıkları ve bunlara ilişkin resmi bir kayıt sistemi bulunmadığı için sayıları hakkında da güvenilir bilgi vermek zor olmaktadır. Bu durum çalışma yaşamının en ağır işlerini yapan ve tarımda gezici veya geçici olarak çalışan kadın işçilerin sorunlarının çözümü için; nerelerde çalıştığını, sayılarının ne kadar olduğunu, yaşam ve iş koşullarının hangi ortamlarda gerçekleştiğini ortaya koymayı gerektirmektedir. Yukarıda anlatılan kapsamda, çalışmada, Türkiye’de özellikler kırsal alanda yaşayan kadının sorunları, statüsü ve çalışma şekilleri verilerle incelenmeye çalışılmış, tespit edilen boşluklar çerçevesinde belirli bir sonuca varılması hedeflenmiştir.

Women can not get a share of adequate development opportunities, affected by poverty in the world. Women's unemployment widespread, education and health services are limited and unevenly distributed in rural areas in developing countries or least developed status, location, and even more noteworthy issues. Rural women, along with the production and doing household chores, but mainly to have serious problems with working life, including social security. Responsibilities of women workers are forced due to be installed in this group, is facing more severe conditions. Mobile or temporary agricultural worker families, one or several family members at the same time working as agricultural laborers, and thus strives to meet the family's livelihood. Often either not available or inadequate to handle the soil with soil or families for various reasons can not handle these lands where labor is demanded or temporary agricultural labor is increasingly mobile. Mobile or temporary agricultural activity in this position, as well as working women agricultural workers, under a heavy responsibility in terms of in-house roles. On the one hand trying to fulfill the needs of your family's daily life, these women workers, on the other hand tries to contribute to the family economy. Mobile or temporary agricultural workers working in agriculture is difficult to give numerical information about. Because they are located in the working and living conditions, education, organization, and so on. rights in terms of features come together and lack the facilities can call. Mobile and temporary agricultural workers in different regions of Turkey to the group, individual or family and the related work in the absence of a formal registration system makes it difficult to give reliable information about the numbers. This is the most severe working life traveling or temporarily carrying out work in agriculture and for the solution of the problems of women workers, where it works, how much is the number of living and working conditions require that the environments in which to reveal took place. Described in the above context, the study of women living in rural areas in Turkey, features issues, status and operating modes have been evaluated data, identify gaps within the framework of the specific aims to reach a conclusion.
Keywords: Kadın_İstihdam; Türkiye_Tarım