Limitations and the role of external auditing : a focus on financial crisis - Karlıdağ, Gökhan Ömer (My University, 2011)
Son zamanlarda meydana gelen şirket iflasları, finansal tablolar üzerinde yapılan hile ve hatalı işlemler şirketlerde güvenilir, şeffaf finansal raporlama sürecinin hayati öneme sahip olduğunu göstermektedir. Sürekli değişen ekonomik koşulların ve dünyada her geçen gün artan rekabetin sonucunda, son zamanlarda işletmeler kamuoyuna güvenilir bilgi sunma hususunda üzerlerinde baskı hissetmektedir. Son zamanlarda yaşanan finansal kriz göz önüne alındığında bağımsız denetçilerin finansal piyasalarda oluşan sistematik riske önceden dikkat çekemeyip 2008 finansal krizi engellemek için proaktif rol oynamadığı kolaylıkla anlaşılmaktadır. Finansal tabloların oluşum sürecinde bağımsız denetim, hileli veya hatalı finansal tabloların finansal tablo kullanıcılarına ulaşmasını engelleme amaçlı güven sağlayıcı bir mekanizma olarak öne çıkmaktadır. Birçok şirketin yaşadığı finansal zorluklar şirketin finansal tablolarla ilgili olumlu denetim raporları almaları sonrasında açığa çıkmıştır. Bağımsız denetçilerin finansal tablolarda yer alan hileli veya hatalı işlemlerin farkına varamamalarının nedenleri kamuoyu tarafından tartışılan bir husustur. Araştırmada, bağımsız denetçilerin son zamanlarda yaşanan finansal kriz dönemi öncesinde oluşan riskleri saptayamama ve kamuoyuna bu riskler hususunda gerekli ikazları yapmama nedenlerinin neler olabileceği saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca araştırmada bağımsız denetim mekanizmasının hatalı ve hileli işlemleri saptayabilmedeki rolü ve bağımsız denetim mekanizmasının bu bağlamda karşılaştığı sınırlayıcı faktörler incelenmiştir. Bağımsız denetim sürecinde, bağımsız denetçiler belirli zorluklar yaşamaktadır. Bu zorluklar bağımsız denetim mekanizmasının sınırlayıcı faktörlerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren bağımsız denetim firmalarında çalışan bağımsız denetçilere göre, bağımsız denetim sürecinde bağımsız denetçinin performansını etkileyebilecek problemlerin çoğu denetlenen şirketten ve mevcut politika ve düzenlemelerden kaynaklanan problemlerden oluşmaktadır. Global finansal sistemde finansal tabloların Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak hazırlanması ve Uluslararası Denetim Standartları çerçevesinde finansal tabloların denetiminin yapılması iç kontrol, iç denetim ve risk yönetimi konularında uluslararası standartlara uyumu gerekli kılmaktadır. Dünyada uygulanan denetim standartları ile gereken uyumun sağlanamaması bağımsız denetimin yaşadığı önemli sınırlayıcı problemlerden biridir. Bu bağlamda, Yeni Türk Ticaret Kanununun hükümleri ve bu hükümlerin Sarbanes - Oxley Kanunu ile karşılaştırması tez çalışmasında incelenmiştir.

Corporate collapses, frauds and failures arised in recent times has stated the vital importance of credible, transparent, reliable financial reporting process. As a result of daily changing economic conditions, rapidly increasing competition at business world, businesses are under pressure at providing reliable information. If we take into consideration recently happened financial crisis, we can easily realize that external auditors could not play proactive role to hinder 2008 financial crisis by drawing attention to the systematic risk in the financial markets, damaging the entire financial system. At procurement stage of financial reporting, external audit has become an outstanding factor as a trust provider mechanism to prevent fraudulent or misstated financial statements from reaching investing public. Financial difficulties of many corporations became publicly evident soon after receiving unqualified audit reports. The reasons why external auditors could not recognize misstatements or frauds are the debated issue by public eye. In research, I managed to determine what reasons caused external auditors not to inspect and forewarn the public about recently happened financial crisis. Also, at research, possible limitation factors and the role of external audit mechanism to inspect misstatements or frauds are investigated. At external audit process, external auditors live certain difficulties. These difficulties constitute an important part of the limitation factors of external audit mechanism. At external audit process, according to external auditors who are working at external audit firms in Turkey, most of the important problems that limit external auditor performance mainly arise from auditee and current policy and regulation problems. In global financial system, preparation of financial statements in accordance with International Financial Reporting Standards ( IFRS ) and external auditing of financial statements in the context of International Auditing Standards ( IAS ) will require especially the adoption of international standards in the issues of internal controls, internal audit and risk management. Lack of compliance between auditing standards at world countries is also another limitative problem on external auditing. The New Code require the adoption of international standards in the matters such as internal controls, internal audit and risk management. In this regard, the New Code’s provisions and comparison of major provisions of the New Code with Sarbanes Oxley Act are also investigated at this dissertation.
Keywords: Dış Denetim; Muhasebe; Muhasebe Denetimi; Şirket İflasları