İçsel sermaye yeterliliği değerlendirme sürecinin Türk bankacılık sisteminin risk yönetim yapısına etkileri - Torun, Arif (My University, 2016)
İÇSEL SERMAYE YETERLİLİĞİ DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNİN RİSK YÖNETİM YAPISINA ETKİLERİ İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci son yıllarda Türkiye ve dünya genelinde büyük önem kazanan bir husustur. Çalışmada İSEDES olarak adlandırdığımız hususun temel unsurlarının neler olduğu, bankaların risk yönetim yapılarına nasıl entegre edilmesi gerektiği, doğru tesis edilmiş ve yönetim ile karar alma süreçlerinde dikkate alınan bir İSEDES’in bankaların risk yönetim yapılarına nasıl katkı sağlayacağı Türkiye ve dünya örnekleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Bu amaçla öncelikle, İSEDES’in ne olduğu, çıkış amacı ve Basel Bankacılık Denetim Komitesinin kısa tarihi ile Basel I ve Basel II düzenlemeleri anlatılmıştır. Daha sonraki bölümde İSEDES’e yönelik Türkiye’de yer alan mevzuat yurt dışı uygulamalarla karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Son olarak İSEDES’in Türk Bankacılık Sistemine etkileri örnek banka analizi geliştirilerek irdelenmiştir. sel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci, İSEDES, içsel sermaye, risk yönetimi.

EFFECTS OF INTERNAL CAPITAL ADEQUACY ASSESSMENT PROCESS ON RISK MANAGEMENT STRUCTURE OF TURKISH BANKING SYSTEM In recent years, Internal Capital Adequacy Assessment Process has been gaining great importance all over the world, including Turkey. The study deals with the fundamental elements of ICAAP, how it should be integrated into the risk management structures of the banks, what is the outcomes of an ICAAP which is well-established and considered in the management and decision making process. And the outcomes compared between world cases and Turkey. In this regard, firstly, the definition of ICAAP, the main reason for construction of an ICAAP, a brief history of Basel Committe on Banking Supervision, the structures of Basel I and Basel II are presented. In the subsequent section, the current legislation about ICAAP in Turkey is given in comparision with the world cases. Finally, the effects of an ICAAP on Turkish Banking System are examined by developing a case study. Internal Capital Adequacy Assessment Process, ICAAP, internal capital, risk management.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Türkiye