Çalışanların duygusal ve kültürel zekâlarının uluslararası hasta sağlık hizmetlerinde mesleklerarası işbirliğine etkisi - Genç, Ahmet (My University, 2020)
Amaç: Uluslararası hasta sağlık hizmetlerinde, farklı meslekten çalışanların duygusal zekâ ve kültürel zekâlarının mesleklerarası işbirliğine herhangi bir etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Ayrıca, hastane çalışanlarının pozisyonlarına göre duygusal zekâ ve kültürel zekâ bakımından fark olup olmadığı da incelenmiştir.Gereç ve Yöntem: Araştırma yerel hastaların yanı sıra uluslararası hastalara da hizmet veren İstanbul ve Kocaeli illerindeki yedi özel hastane çalışanlarını kapsamaktadır. Duygusal zekâ, kültürel zekâ ve mesleklerarası işbirliğini ölçmeye yönelik toplam 3 anketin farklı meslekten 550 hastane çalışanı üzerinde uygulaması yapılmıştır. Bulgular: “Duyguları kullanma” mesleklerarası işbirliği üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahiptir. “Duyguları yönetme”de, hemşirelerle uluslararası hasta hizmetleri çalışanları, idari hizmetler çalışanları ve destek hizmetleri çalışanları arasında önemli farklar vardır. Davranışsal kültürel zekâ dışındaki diğer kültürel zekâ boyutlarında, uluslararası hasta hizmetleri çalışanları ile hekimler hariç diğer meslek grupları arasında oldukça önemli farklar vardır. Ayrıca, duygusal zekâ ve kültürel zekâ ile bunların alt boyutlarında bazı sosyo-demografik veriler bakımından anlamlı farklar olduğu saptanmıştır.Sonuç: Araştırma uluslararası hasta sağlık hizmetlerinde mesleklerarası işbirliği açısından duygusal zekânın kültürel zekâya göre daha önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, duygusal zekâ ve kültürel zekâ bakımından uluslararası hasta sağlık hizmetlerinde meslek grupları arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmasıyla bu araştırma alanyazında bir ilk olma özelliği taşımaktadır.

Aim: It is to investigate whether the emotional intelligence and cultural intelligence of employees from different professions have an impact on interprofessional collaboration in the international patient health services. In addition, it is also examined whether there is a difference in terms of emotional intelligence and cultural intelligence according to the positions of the hospital staff.Materials and Method: The research covers the employees of seven private hospitals in Istanbul and Kocaeli, which serve international patients as well as local patients. A total of 3 questionnaires, which aimed to measure emotional intelligence, cultural intelligence and interprofessional collaboration, were applied to 550 hospital staff.Results: “Use of emotion” has a significant and positive effect on interprofessional collaboration. In “emotion regulation”, there are significant differences between nurses and international patient services staff, administrative services staff, and support services staff. Other than behavioral cultural intelligence, there are significant differences between international patient services staff and other professional groups except physicians in sub-dimensions of cultural intelligence. In terms of some socio-demographic data, there are significant differences in emotional intelligence and cultural intelligence and their sub-dimensions. Conclusion: This research revealed that emotional intelligence is more important than cultural intelligence in terms of interprofessional collaboration in international patient health services. In addition, this research is the first in the literature, as it reveals the differences between professional groups in international patient health services in terms of emotional intelligence and cultural intelligence.
Keywords: Cultural Intelligence; Duygusal Zekâ; Health; Health services administration; Health Tourism; Interprofessional Collaboration; Kültürel Zekâ; Medical Tourism; Medikal Turizm; Mesleklerarası İşbirliği; Sağlık; Sağlık hizmetleri yönetimi; Sağlık Turizmi Emotional Intelligence