Emeklilik iradlarının hesaplanmasında kullanılan aktüeryal teknikler ve emeklilik irad tablosu - Albal, Güler (My University, 2002)
Sosyal Güvenlik Sistemleri insan yaşamına dair risklerin kontrol ve yönetimiyle, bireylerin emekliliklerinde elde edecekleri menfaatlerinin hesaplanmasında emeklilik irad tabloları önemli yer tutmaktadır. Ülkemizde mevcut bir emeklilik irad tablosu olmadığından emeklilik iradları bilimsel bir temele dayanmamaktadır, yani irad ödemelerinde aktüeryal teknikler kullanılmamaktadır. Emeklilik irad tablosu oluşturulabilmesi için ona esas teşkil eden mortalite tablolarının hazırlanmasında gerekli olan komütasyon fonksiyonları belirlenmelidir. Bu çalışmada, emeklilik iradlarının hesaplanmasında kullanılan yöntemde temel ve alt sistemlerden oluşan toplam sistem için bir matematiksel model kurulmuştur. Bu modelde bütün alt sistemler için komütasyon fonksiyonları ve peşin değer verilmiştir. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'a ait geçmiş yılların verilerine ulaşılamadığından oluşturduğumuz model yardımıyla ülkemiz için bir emeklilik irad tablosu hazırlanamamıştır. Bununla beraber Almanya'ya ait bir emeklilik irad tablosundan bazı kesitler örnek olarak verilmiştir.

Social Security Systems use special metods to keep the risks in human life under control. The pension benefit tables are important to calculate the retirement payments in these systems. Unfortunately, there isn't any pensions benefit table for our cauntry. Therefore it is not possible to use the actuarial technics in calculating of pension benefits. To construct the pensions benefits table it is necessary to determine the commutation function of mortality tables. In this thesis, it is built a mathematical model for the total system which is made of some main and subsysteems. In this model the commutation functions and present values are determined for all subsytems. But it was not possible to build a pension benefits table for our contry using our model, because we couldn't get any data from SSK, Emekli Sandığı and Bağ-Kur. In the thesis we give some examples from a Pension Benefit Table for Germany.
Keywords: Emeklilik; Sigortacılık-aktüeryal teknikler