KÂR PAYI AVANSI DAĞITIMINDA VERGİSEL BOYUT VE MUHASEBELEŞTİRME: ÖRNEK UYGULAMA - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Türkiye'de SPK'ye tabi halka açık anonim şirketlerde 2001 yılından bu yana dönem sonu kârı beklemeden ara dönemlerde oluşan kârlar üzerinden hissedarlara kâr payı avansı ödenmektedir. 6102 sayılı TTK'nin yasalaşmasıyla birlikte bu hak SPK'ye tabi olmayan halka açık olmayan anonim şirketlere de getirilmiştir. Bu kapsamda düzenleme yapma yetkisi de Gümrük ve Ticaret Bakanlığına verilmiştir. Bakanlık 9.8.2012 tarihli ve 28379 Sayılı Resmî Gazete ile "Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliği"ni yayınlamıştır. Söz konusu tebliğde şirketlerin genel kurulunca karar alınması ve ilgili ara dönemde kâr elde edilmiş olması halinde kâr payı avansı dağıtılabileceği hükmü getirilmiştir. Kâr payı avansı dağıtımında üç vergisel boyuttan söz edilebilir. Birincisi %15 oranında gelir vergisi kesintisi, ikincisi transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç adatlandırması, üçüncüsü ise geri çağrılan kâr payı avansından yapılan vergi kesintisinin iade edilmesi. Bu çalışmada, literatürde kâr payı avansının ilk muhasebeleştirilme işleminde görülen bazı yanlışlıklar nedenleriyle ortaya konmuş ve alternatif öneriler sunulmuştur. Bu çalışma başlıca üç ana başlıktan oluşmaktadır. Birincisi kâr payı avansı kavramı, yasal düzenlemeler ve vergisel boyut, ikincisi kâr payı avansının hesaplanma ilkeleri, üçüncüsü ise örnek uygulamaya ayrılmıştır. Örnek uygulama kısmında özgün bir örnek geliştirilmiş ve muhasebeleştirme işlemlerine yer verilmiştir

In Turkey, publicly traded companies, which operate under the Law of Capital Markets, have been distributing advance dividends since 2001. With the introduction of the new Turkish Commercial Code, this right was also granted to corporations. In this respect, Ministry of Customs and Trade have become the authority to introduce new legislation. The Ministry published "The Notification of the Distribution of Advance Dividend" in the Official Gazette No 28379 dated 9.8.2012. In this notification, the decision of the general assembly of the company and the existence of the relevant interim profit are necessary for the distribution of the advance dividend. There are three tax-related issues in the distribution of the advance dividend. Firstly, there is an income tax cut, which is 15%. Secondly, there are concealed gains through transfer pricing. Thirdly, there is a refund of the tax cuts made by the recalled dividend advance. In this study, some mistakes and their reasons are presented in initial accounting transactions related to advance dividends. Moreover, alternative suggestions are shown. There are three main sections in the study. Firstly, the concept of the advance dividend and relevant legislation and tax issues are explained. Secondly, the principles of the calculation of the advance dividend are described. Thirdly, there is an example related to the above-mentioned sections. This includes a specific case and accounting transactions
Özgür ÇATIKKAŞ