1990 sonrası Azerbaycanda enflasyon ve enflasyonu önlemeye yönelik politikalar - Veliyev, Mobil (My University, 2003)
1990 SONRASI AZERBAYCAN'DA ENFLASYON VE ENFLASYONU ÖNLEMEYE YÖNELİK POLİTİKALAR 1960'lardan sonra gelişmekte olan ülkelerin temel problemlerinden biri olan yüksek ve kronik enflasyon, bir çok ülkede sorun olarak kalkmasına rağmen, bazı ülkelerde önemli bir sorun olarak devam etmektedir. 1980'li yılların sonlarında Doğu Bloku Birliğinin dağılması ve birliğe dahil ülkelerin serbest piyasa ekonomisine geçmesi, bu ülkeleri ekonomik istikrarsızlık sürecine sokmuş ve bu istikrarsız yapının sonucu olan enflasyon bu ülkelerin temel sorunu olmuştur. Önemli ekonomik ve sosyal sorun haline gelen enflasyon problemini çözmek için ülkeler, uluslar arası kuruluşların desteğini alarak istikrar politikaları uygulamış, bunların bir kısmı başarılı olurken, bazsı da başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu çalışma ile 1990 sonrasında Azerbaycan ekonomisinde oluşan enflasyonun başlıca nedenleri ve enflasyona karşı uygulanan politikalar anlatılmıştır. Enflasyonun daha çok yapısal sorunlardan kaynaklandığı görülmüştür. Enflasyonun dört haneli rakamdan tek haneli rakama düşürülmesi, ülkede uygulanan sıkı para ve maliye politikasıyla mümkün olmuştur.

İNFLATİON AND ANTİ-İNFLATİONARY POLİCİES FROM İN AZERBAİJAN AFTER 1990 The high and persisting inflation, which was the main problem of developing countries after 1960's, disappeared in many developing countries, but still has been continuing in some of them. In the late 1980's, the collapse of Socialist Block and the transition of its former members to Free Market Economies, introduced them to economical instability. Being the result of this unstable structure, inflation has been the basic problem of these countries. In order to solve this social and economical problem, with the support of international organisations, the governments applied economic stability policies some of which ended in success, the others in disappointment. In this study, the main reasons of inflation that took from in Azerbaijan after 1990 and the government's anti-inflationary policies are tried to be explained. It was understood that the main reason of the inflation was structural problems. The strict fiscal and monetary policies enabled to decrease the inflation rate from four-digit-number to one-digit-number
Keywords: Ekonomi; Ekonomi_Azerbaycan; Enflasyon_Azerbaycan; Finansman ekonomisi; Para; Paranın değeri