AB uyum sürecinde yazılı basın sektörünün rekabet yönünden değerlendirilmesi - Özel, Kezban (My University, 2006)
AB UYUM SÜRECİNDE YAZILI BASIN SEKTÖRÜNÜN REKABET YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Çağdaş piyasa ekonomisinin temelini serbest rekabet oluşturmaktadır. Rekabet, etkin kaynak dağılımını sağlar ve tüketicilerin en kaliteli ürünü en ucuza almasına sebep olur. Rekabeti piyasa dışından gelen dış etkiler veya piyasanın kendi içinde oluşan iç etkiler bozmaktadır. Rekabet düzeninin oluşması ve korunması rekabet hukukunun genel amacıdır. Rekabet hukukuyla ilgili mevzuat incelendiği zaman, rekabet ihlalleri üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar; rekabeti kısıtlayan anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar, hâkim durumun kötüye kullanılması, birleşme ve devralmalardır. AB’de rekabet hukuku ihlallerini Komisyon adına önlemekle görevli idari bir kurum olan Dördüncü genel Müdürlük kurulmuştur. AB Rekabet Hukuku mevzuatı ile uyum içinde olan 4054 Sayılı Kanun gereği benimsenen sistemde de; yargısal denetimi Danıştay tarafından yapılan Rekabet Kurumu oluşturulmuştur. Bu çalışma ile AB uyum sürecinde; AB, İngiltere ve Türkiye’deki Yazılı basın sektörünün rekabet yapıları incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda AB uyum sürecinde Türkiye’nin ve İngiltere’nin genel yapısı içinde yazılı basında oligopol yapıdan dolayı eksik rekabet söz konusudur.

EVALUATİON OF THE SECTOR OF PRESS İN THE PROCESS OF ACCREDİTATİON TO THE EUROPEAN UNİON İN TERMS OF COMPETİTİON The economy of modern market is based on competition. Competition provides effective distribution of resources and makes it possible for consumers to get the most qualified products for the least money. Exterior and interior factors damage the competition. Producing and protecting the order of competition is the main purpose of competition law. When the regulations of competition law are analyzed, violations of competition are grouped in three as follows; agreements restraining the competition, concordant actions and decisions, abusing the present situation and both consolidation and transfer. The fourth General Management has been established in the EU to avoid the violations of competition in the name of the Commission. The Competition Organization has also been established in the system that is concordant with the competition law and accordance with the law numbered 4054. This study aims to analyze the structures of competition of the sector of press in the EU, England and Turkey in the process of accreditation to the EU. In the context of accreditation to the EU, there is deficient competition in the sector of press in Turkey and England due to the oligopoly in the structure of the press.
Keywords: Avrupa Birliği_Basın; Basın Ekonomisi; Basın_Rekabet_Avrupa Birliği; Yazılı İletişim_Rekabet