Taekwondo Poomsae yarışmalarında görev yapan hakemlerin görsel dikkatlerinin “göz takip sistemi” ile incelenmesi - Gümüşbaş, Vildan Gözde (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; ulusal/ uluslararası ve bölgesel taekwondo poomsae yarışmalarında görev yapan hakemlerin görsel dikkatlerinin “Göz Takip Sistemi” ile incelenmesi ve bu inceleme esnasında odaklanma sayıları, süreleri ve yerlerinin belirlenmesi sonucu, sporcuların ve hakemlerin bu alanda ki performanslarına katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 45,38±10,50 ve hakemlik deneyimi 10,75±4,83 yıl aralığında değişen ulusal/ uluslararası ve bölgesel düzeyde 16 hakem gönüllü olarak katılmıştır. Poomsae Koryo’dan seçilmiş 18 hareketin bir doğru iki yanlış fotoğrafı randomize sırada, ekran da 3 sn kalacak şekilde gösterilmiştir. 125-70 cm’lik ekran ve PUPIL marka; high speed, 200 hz binocular model Göz Takip Sistemi kullanılmıştır.Bulgular: Hakemlerin, doğru ve yanlış fotoğraflara yaptıkları ortalama fiksasyon sayıları sırasıyla; 5,55±0,56 ve 5,09±0,60 olarak tespit edilmiş ve iki grup arasında istatiksel açıdan bir fark bulunmuştur (p<0,05). Doğru ve yanlış fotoğraflara yaptıkları ortalama fiksasyon süreleri sırasıyla; 2106,31±82,01 ve 2247,91±74,66 olarak tespit edilmiş ve iki grup arasında istatiksel açıdan bir fark bulunmuştur (p<0,05). Doğru ve yanlış fotoğrafların standardize edilmiş ortalama fiksasyon süreleri sırasıyla; 383,09±42,87 ve 448,71±71,65 olarak tespit edilmiş ve iki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Hakemlerin toplam 36 yanlış fotoğraftaki hataları yakalama oranı %82,94±9,46 olarak tespit edilmiştir.Sonuç: Hakemlerin yanlış fotoğraflara daha az foveal fiksasyon yaptıkları ve bu fotoğraflarda daha düşük arama oranlarına sahip oldukları görülmüştür. Hatanın bulunduğu bölgede daha uzun süre fiksasyon yaptıkları tespit edilmiştir. Baş bölgesinde ki hataların yakalanma oranlarının diğer bölgelere oranla daha düşük olduğu ve hakemlerin baş bölgesine daha az fiksasyon yaptıkları ya da hiç yapmadıkları görülmüştür.

Aim: The aims of this study are to examine the visual attention of the referees assigned in national and international taekwondo poomsae competitions using the Eye Tracking System to determine the fixation points and durations during this observation and by doing so contributing to the performance of the athletes and referees within this field.Methods: The study consisted of 16 referees at national / international level ranging in ages from 45,38±10,50 years and experience 10,75±4,83 years. Eighteen movements which were selected from Poomsae Koryo were randomly shown on screen for 3 seconds – each slide consisted of one true and two false examples of each movement. 125-70 cm screen and PUPIL brand; high speed, 200 hz binocular model Eye Tracking System was used.Result: The average number of fixations of the referees to the true and false photos were respectively; 5.55 ± 0.56 and 5.09 ± 0.60, and a statistically significant difference was found between the two groups (p <0.05). The average fixation times for trure and false photos were as follows; 2106,31 ± 82,01 and 2247,91 ± 74,66 and there was a statistically significant difference between the two groups (p <0.05). Standardized average fixation times of right and wrong photos were respectively; 383,09 ± 42,87 and 448,71 ± 71,65 and there was a statistically significant difference between the two groups (p <0.05).Conclusion: It was found evident that the referees made less foveal fixation on the false photographs and they had lower search rates. It was found that they made longer fixation in the region where the error was located. It was also observed that the rate of catching errors in the head region was lower than that of the other regions and the referees did less fixation to the head region or did not do it at all.
Keywords: eye movements; eye tracker system; göz hareketleri taekwondo; göz takip sistemi; hakem; Öğrenim ve öğretim; poomsae; referee; Spor; Sports; Study and teaching; taekwondo