Televizyon dizilerindeki şiddet kültürünün ortaöğretim öğrencileri üzerindeki etkileri - Can, Yağmur (My University, 2019)
Kitle iletişim araçlarının toplumları yönlendirme, içinde bulunulan kültürü şekillendirme, görüş ve inançlara ikna etme, bireylerin davranışlarına yön verme gibi kuvvetli etkileri bulunmaktadır. Özellikle çocuklar ve ergenler bu etkiye daha açık durumdadır. Bu çalışmanın amacı, ortaöğrenim öğrencilerinin demografik yapısı ve televizyon izleme alışkanlıkları ile televizyon dizilerindeki şiddet kültürünün ortaöğretim öğrencileri üzerindeki etkileri arasında bir ilişkinin var olup olmadığını ortaya koymak ve aralarında bir ilişki varsa nasıl bir ilişki olduğunu belirlemektir. Bunun için geliştirilen anket formunda anlamlı bir farkla ortaöğretim öğrencileri tarafından en çok izlenen dizi olarak belirlenen “Çukur” dizisi içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve dizideki şiddet unsurları tespit edilmiştir.Araştırma 2018-2019 eğitim- öğretim yılının ikinci döneminde İstanbul ili- Kağıthane ilçesindeki okullarda öğrenim görmekte olan 152 öğrenci ile yürütülmüştür. Hazırlanan ölçek ile televizyon dizilerindeki şiddet kültürünün ortaöğretim öğrencileri tarafından nasıl algılandığına ve öğrencilerin davranışları üzerinde bir etkisi olup olmadığına bakılmıştır.

Mass media has very strong effects on shaping cultures, persuading ideals and beliefs and people’s behaviour. Especially kids and adolescents are more easily affected by this. Purpose of this study is to determine whether secondary education students’ demographic structure, their habit of watching television and violence content in tv shows are related in affecting secondary education students, and to determine how they are related if that’s the case. In the survey sheet made for this purpose the most viewed tv Show Çukur known for its popularity is analyzed with content analysis method and elements of violence are stated.This study is done with 152 students from various shcools in İstanbul/ Kağıthane in second semester of 2018-2019 education year. By scale of this study how violence contenst in tv shows are recieved by secondary education stutends and how they affect them can be seen.
Keywords: High School; Ortaöğretim Television Serials; Öğrenci; Students; Şiddet, Televizyon dizilerinde; Television; Televizyon Dizileri; Televizyon Şiddeti; Violence; Violence on television serials