Optimum portföy seçimi ve İMKB-30 endeksi üzerine bir uygulama - Çetindemir, Ali Emre (My University, 2006)
OPTİMUM PORTFÖY SEÇİMİ VE İMKB-30 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA ALİ EMRE ÇETİNDEMİR ÖZET Tüm karmaşık problemlerde olduğu gibi portföy yönetiminde de kararların verilmesi zordur ve uzun bir süreç gerektirir. Bunun nedeni, yatırımcının kriterlerine uygun portföylerin oluşturulmasında çok fazla sayıda ve karmaşık yapıda verileri kullanarak, istenilen özelliklere sahip portföylerin seçiminin zorluğudur. Bu çalışmada, İMKB 30 endeksinde yer alan hisse senetlerine yönelik bir portföy oluşturma amacı gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, IMKB 30 Endeksinde bulunan şirketlerin hesaplanan getiri degerleri kullanılarak beklenen getiri ve risk matrisi oluşturulmuş Markowitz Portföy Kuramı, Sharpe Endeks Modeli ve Finansal Varlık Fiyatlandırma Modeli kullanılarak portföy seçim modelinin uygulamaları yapılmıştır. Bu yaklaşıma göre portföy modeli doğrusal programlama problemi olarak oluşturulmuş ve optimal çözüm elde edilmiştir. Bu yaklaşım, riskin ölçüsü olan varyansı minimum yapmak yerine minimum getirileri dikkate almaktadır. Burada tanımlanan portföy, belirli bir getiri düzeyinde maksimum kaybı minimum yapacak şekilde seçilmektedir OPTİMUM PORTFÖY SEÇİMİ VE İMKB-30 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA ALİ EMRE ÇETİNDEMİR

In portfolio management, giving a decision is a hard and long process like any other complex problems. The hardness in giving a decision, comes from the difficulty in selection of the portfolio that fits the decision makers criteria, meeting a great amount of complex data. Reason of this is the difficulty of selection the portfolio fitting the decision makers criteria from using the great amount of complex data to satisfy investor’s goals. In this study, we illustrate a portfolio selection model including assets in ISE 30 Index. In this study, we constitute expected return and risk matrix by using returns of firms in ISE 30 index. Then we select the optimal portfolio by using Markowitz Portfolio Theory, Sharpe Index Model and Capital Asset Pricing Model during June, 2005 and June, 2006. The optimal portfolio based on this principle is the solution to a simple linear programing problem. This principle uses minimum return rather than variance as a measure of risk. In particular, the portfolio is chosen that minimizes the maximum loss over all past observation periods, for given level of return.
Keywords: İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası); Portföy Yönetimi; Sermaye Piyasası