İktisadi dönüşüm sürecinde bir ekonomi politikası amacı olarak finansal istikrar - Pehlivan, Kürşat (My University, 2025)
İktisadi dönüşüm sürecinde bir ekonomi politikası amacı olarak finansal istikrar Küresel ekonomi günümüzdeki halini alana dek iki önemli dönüm noktası yaşamıştır. Bu dönüm noktaları sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesi ve finansallaşma olarak ifade edilmektedir. Mevcut hali ile küresel ekonominin kriz üreten bir yapıda olduğu değerlendirilmektedir. Bu koşullar altında ön plana çıkan kavram ise finansal istikrar olmuştur. Finansal krizlerden kaçınmanın bir yolu olarak değerlendirilen finansal istikrarın henüz net bir tanım ve ölçümü bulunmamaktadır. Bu nedenle finansal istikrarı izlemek için çok sayıda gösterge yakından takip edilmektedir. Çalışmada, finansal istikrarın geçmişten günümüze gelişimi ile Türkiye’nin güncel durumu incelenmiştir.

Financial stability as an economic policy goal in the process of economic transformation The global economy has experienced two important turning points until it reached its current state. These turning points are expressed as the liberalization of capital movements and financialization. It is evaluated that the global economy in its current state has a structure that produces crises. The concept that has come to the fore under these conditions has been financial stability. Financial stability, which is considered as a way to avoid financial crises, does not yet have a clear definition and measurement. For this reason, many indicators are closely monitored to follow financial stability. In the study, the development of financial stability from the past to the present and the current situation of Türkiye have been examined.
Keywords: Economic; Economic stabilization; Ekonomi; Ekonomik istikrar